Осъдиха саудитка на 34 години затвор заради туитове

  • 17 август 2022 21:41

  • 892
  • 0
Осъдиха саудитка на 34 години затвор заради туитове
© Getty (архив)

Саудитски съд осъди студентка на 34 години затвор, защото предоставила помощ чрез туитове, на опозиционери, които се опитвали да нарушат обществения ред, според съдебен документ, предаде АФП.


Организацията за защита на човешките права в Саудитска арабия (ALQST),  базирана в Лондон, разкритикува тази присъда и я определи като най-дългата налагана някога от саудитските власти на мирен активист в контекста на прекомерно тежки репресии.

Апелативен съд осъди Салма аш Шехаб на 34 години затвор. Към това се добавя и забрана да напуска страната за същия период след излизането й от затвора. Присъдата е била оповестена на 9 август

Салма аш Шехаб е майка на две деца. Тя е била призната за виновна, че е предоставила помощ на онези, които се опитвали да нарушат обществения ред и да разпространяват неверни и злонамерени информации, като е пишела туитове в личния си акаунт.

Салма аш  Шехаб е докторант по дентална медицина от университета в Лийдс, в Англия. Тя е била арестувана през януари 2021 г., докато е била на ваканция в Саудитска Арабия. През юни 2022 г. съд я осъди на шест години затвор, от които три условно. Но тази присъда е била значително увеличена преди броени дни от апелативен съд.

В срок до 30 дни присъдата може да бъде оспорена пред Върховния съд.

С около 2600 абонати в Туитър Салма ал Шехаб редовно е публикувала съобщения в подкрепа на правата на жените в ултраконсервативното кралство. Тя не е мислела, че нейната активност в туитър може да й причини проблеми, разказва пред Франс прес приятелка на жената, пожелала да запази анонимност.

Под ръководството на престолонаследника Мохамед бин Салман Саудитска Арабия предостави нови права на жените, като например това да шофират или пътуват сами. Но кралството редовно е критикувано от неправителствени организации заради сериозни нарушения на правата на човека, по-специално репресии срещу политически дисиденти и феминистки активистки.

Саудитска Арабия разреши на жени да живеят самостоятелно

 

Валери Зайцев
892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини