Медия: Турските военни са завършили подготовката за нова операция в Сирия

  • 09 юни 2022 14:32

  • 429
  • 0
Медия: Турските военни са завършили подготовката за нова операция в Сирия
© Getty (архив)

Турските въоръжени сили и бойците от Свободната сирийска армия (подкрепяна от Анкара) са завършили подготовката и очакват нареждане а началото на нова трансгранична военна операция в Северна Сирия, съобщава днес проправителственият турски в. "Сабах", цитиран от БТА.

Турските военни са заели бойни позиции около градовете Тал Рифат и Манбидж и нощем извършват артилерийски обстрел. По данни на изданието вече са определени целите на военната операция, която ще се извършва едновременно в двата града. Планира се да бъде превзет язовирът Тишрин - най-големият на р. Ефрат в Сирия. Това ще позволи да бъдат разрешени проблемите, свързани с водоснабдяването и доставките на електроенергия в сирийските региони, където Анкара извърши операцията "Ефратски щит".

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро новата военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Междувременно кюрдската агенция Фърат съобщи днес, че най-малко 16 населени места са били обстрелвани от турските войски и от военни формирования на сирийската въоръжена опозиция.

Изстреляни са били 455 снаряда по населени места, разположени в районите на Манбидж и Аш Шахба, нанесени са били материални щети на къщите на мирни граждани, посочва агенцията.

Под контрола на Турция в момента е десет процента от сирийската територия (с население 4,4 милиона души).

Подкрепяни от САЩ сирийски сили: Новата турска операция в Северна Сирия ще предизвика хуманитарна криза

 

 

Валери Зайцев
429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини