Медия: С новата операция в Сирия Турция иска да установи контрол върху 600 км

  • 03 юни 2022 12:24

  • 542
  • 4
Медия: С новата операция в Сирия Турция иска да установи контрол върху 600 км
© Getty images (архив)

С предстоящата операция в Сирия турските въоръжени сили ще прочистят 470 села и градове, ще поемат контрола над 600-километров участък по границата и ще навлязат в дълбочина до 45 километра. Това, според публикация във в. "Тюркие", предвижда планът за планираните от Турция военни действия в Сирия. Вестникът се позовава на дипломатически източници.

Турция обяви, че ще предприеме нова военна операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия. Според Анкара бойците от СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в рамките на новата военна операция на Анкара в Сирия се планира първо от терористи да бъдат прочистени районите по оста Тал Рифат и Манбидж.

Ердоган повтори, че Турция ще предприеме нова военна операция в Северна Сирия

Позовавайки се на дипломатически източници, вестник "Тюркие" посочва, че е започнал интензивен обстрел по позиции на кюрдските бойци в този район, като са били унищожени техни щабове, оръжейни складове и други обекти. "Турските сили за сигурност са обсъдили плана си за действие със Сирийската национална армия (СНА - подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници)", посочват източниците.

"Активизирани са дейностите по прехвърлянето на бойна техника към района и са изпратени около три хиляди членове на СНА", пише още "Тюркие", добавяйки, че сред целите на операцията е и град Айн ал Араб (Кобане).

"По този начин под контрол ще бъдат поставени 600 километра от 911-километровата граница между Турция и Сирия", отбелязва вестникът. С прочистването на Тал Рифат и Манбидж в значителна степен ще бъде изпълнена целта за създаване на коридор за сигурност по границата, широк около 35 километра.   

Това ще бъде петата трансгранична операция на Турция в Сирия през последните години. От 2016 г. турските въоръжени сили предприеха общо четири операции в Северна Сирия, насочени към разчистване на терористите покрай турската граница: "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.), "Извор на мира" (2019 г.) и "Пролетен щит" (2020 г.).

Валери Зайцев
542 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
значи

2022.06.03 | 14:53

3
значи за русия бесни санкции и въоръжение за хохлите, а за турция нищо. правят се на ни чули ни видели. това ли са евроатлантическите ценности????
Тенев

2022.06.04 | 08:57

4
Да това са.
Очаквайте скоро и Китай

2022.06.03 | 13:01

2
да навири рога... Една след друга неДемокрациите започнаха или ще започнат специални операции срещу тероризтични организации, но в исконни територии... Европа ще остане единствения демократичен център на света, а Света забрави, че точно по този начин зачнаха и Първата и Втората войни...
PaulaFox

2022.06.03 | 12:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини