В Германия осъдиха бивш полковник от сирийското разузнаване за престъпления срещу човечеството

  • 13 януари 2022 15:36

  • 453
  • 0
В Германия осъдиха бивш полковник от сирийското разузнаване  за престъпления срещу човечеството
© Getty (архив)

Германски съд осъди бивш офицер от сирийската тайна полиция за престъпления срещу човечеството, тъй като преди десет години е ръководил затвор, в който са били малтретирани задържани, предаде АП, цитирана от БТА.

Районният съд в град Кобленц заключи, че Ануар Раслан е бил старшият офицер, отговарящ за обект в сирийския град Дума, известен като "Ал Хатиб" или Клон 251, където са били държани заподозрени за участие в протести на опозицията. Съдът го осъди на доживотен затвор.

Миналата седмица адвокатите му помолиха съда да оправдае клиента им, като посочиха, че лично той никога не е измъчвал някого и е избягал от страната в края на 2012 г.

Германската прокуратура обвини Раслан, че е упражнявал контрол върху систематичното и брутално изтезаване на повече от 4000 затворници между април 2011 г. и септември 2012 г. Според нея вследствие на изтезанията в управлявания от обвиняемия затвор са починали 58 души.

Миналата година младши офицерът Еяд ал Гариб беше признат за виновен в съучастие в престъпления срещу човечеството и осъден на 4 и половина години затвор. И двамата бяха арестувани в Германия през 2019 г., години след като поискали там убежище.

За пръв път! Осъдиха човек на Башар Асад за престъпления срещу човечеството

Жертви и правозащитници изразиха надежда, че присъдата ще бъде първата стъпка към справедливост за безброй хора, които не могат да подадат жалби за извършени престъпления срещу служители в Сирия или в Международния наказателен съд.

Тъй като Русия и Китай блокират опитите на Съвета за сигурност на ООН да предаде някои случаи на базирания в Хага трибунал, държави като Германия, които прилагат принципа на универсалната юрисдикция за сериозни престъпления, все повече стават място, където могат да се провеждат подобни съдебни процеси, отбелязват експерти.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини