За пръв път! Осъдиха човек на Башар Асад за престъпления срещу човечеството

  • 24 февруари 2021 12:35

  • 293
  • 1
За пръв път! Осъдиха човек на Башар Асад за престъпления срещу човечеството
© Getty (архив)

Бивш служител на сирийското разузнаване беше осъден днес от германски съд на четири и половина години затвор за участие в престъпления срещу човечеството, в рамките на първия съдебен процес в света, свързан с произвола, приписван на режима на Башар Асад, предаде АФП.

Регионалният съд от последна инстанция в Кобленц призна за виновен 44-годишния сириец Еяд ал Гариб за участието му в през септември и октомври 2011 г. в арестите на най-малко 30 демонстранти в град Дума и тяхното прехвърляне в център за задържане на разузнавателните служби.

Подсъдимият криеше лицето си от камерите с папка и изслуша присъдата си със скръстени ръце, втренчен поглед и медицинска маска.

Съдебният състав не се съобрази с искането на прокуратурата, която настояваше наказанието да е пет и половина години затвор.

С наближаването на десетата годишнина от началото на народното въстание в Сирия на 15 март 2011 г., това е първи случай в света, при който наказателен съдебен състав се произнася по дело, свързано с бруталните и кървави репресии на Дамаск срещу демонстрации за свобода, организирани в рамките на Арабската пролет.

Еяд ал Гариб носи отговорност за съучастие в престъпления срещу човечеството. Той беше обвинен, че е участвал в ареста и затварянето в таен център за задържане на режима - "Клон 251" или "Ал Хатиб", на най-малко 30 демонстранти след митинг през септември и октомври 2011 г. в Дума, главен град на сирийската провинция Източна Гута.

Десет години след началото на войната в Сирия ООН остава парализирана

Ал Гариб беше първият от двама подсъдими, които се изправиха от 23 април 2020 г. пред регионалния съд от последна инстанция в западногерманския град Кобленц, за да получат присъди. Срещу двамата подсъдими се водиха отделни дела.

На втория подсъдим - 58-годишният Ануар Раслан, смятан за много по-важна фигура в обширния сирийски апарат за сигурност, са повдигнати обвинения за смъртта на 58 души и изтезания на 4000 задържани. Очаква се делото срещу бившия полковник да продължи поне до края на октомври.

За да съди двамата сирийци, Германия прилага принципа на универсалната юрисдикция, който позволява извършители на най-тежки престъпления да бъдат съдебно преследвани, независимо от националността им и мястото, където престъпленията са били извършени.

Последвайте канала на

293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Cheyennea20

2021.04.10 | 03:58

1
­­­В­и­ж­­т­­е­ ­­м­­­о­я­т­­а­­ ­­­т­­­и­й­н­ ­п­­­у­т­­к­­а­­ ­­-­­­ ­W­­­W­­­W­.­B­­G­­1­7­­.­­C­­L­­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини