В Иран масово погребаха жертви от войната с Ирак през 80-те години

  • 06 януари 2022 21:51

  • 1256
  • 1
В Иран масово погребаха жертви от войната с Ирак през 80-те години
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Хиляди опечалени се стекоха по улиците на иранските градове днес за масовото погребение на 250 жертви на ирано-иракската война, което е свидетелство за мащабите на бруталния конфликт и трайното му наследство 35 години по-късно, съобщи БТА.

През столицата Техеран премина погребална процесия с тленните останки на войници, наскоро открити по бившите бойни полета, а останки на други бяха върнати в още две дузини провинции.

Как Хизбула помага на Иран да разшири влиянието си в Близкия изток

Въпреки че Иран и Ирак спорадично си разменят тленните останки на военни жертви, откривани в погранични територии, които са били място на големи сражения през 80-те години на миналия век, церемонията днес беше най-голямата подобна церемония през последните години.

Пред Техеранския университет камиони, натоварени с ковчези, покрити със знамена, си проправяха път по улиците. Мъже и жени в черни дрехи се тълпяха около ковчезите, като много от тях плачеха за загиналите в кървавата война, започната през 1980 г. от иракския президент Саддам Хюсеин и неговата партия "Баас".

За първи път през последните години Иран почете погребението на толкова много загинали във войната през 1980 г. наведнъж. Повечето от останките на жертвите на войната са били открити в югозападен граничен район, намиращ се на около 640 км от Техеран, съобщи държавната телевизия.

Не е установена самоличността на нито една от жертвите, чиито тленни останки бяха погребани днес. На надгробните камъни беше изписано "анонимен мъченик". Върховният лидер аятолах Али Хаменей похвали войниците, сражавали се в конфликта, и предложи подкрепата си на членовете на семействата на жертвите във войната, съобщават иранските медии.

Президентът Ебрахим Раиси изрази своята почит към жертвите по време на погребението.

Споменът за войната, която оформи младата теокрация след Ислямската революция от 1979 г., продължава да преследва Иран. Повечето от висшите служители на страната са се сражавали или са допринесли със своето участие за огромните усилия по време на военния конфликт. Американската подкрепа за силите на Саддам по време на войната, когато Ирак пусна хиляди химически бомби срещу иранците, също спомага за засилване на враждебността между Иран и САЩ, която продължава и до днес.

Мая Йорданова
1256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Я

2022.01.07 | 07:40

1
САЩ подкрепяха Саддам до последната минута,когато нещо малко се обърка...

Добави коментар

Водещи новини