Високите цени на храните запалиха нови бунтове в Иран

  • 13 май 2022 17:23

  • 724
  • 1
Високите цени на храните запалиха нови бунтове в Иран
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

На някои места в Иран избухнаха протести, предизвикани от драстично нарастване на цените на храните, съобщи БТА, позовавайки се на информация от иранската осведомителна агенция ИРНА.

По време на един от протестите в югозападната част на страната дори се е наложила полицейска намеса, след като участниците в него подпалили джамия, опитали се да оберат супермаркет и замерили с камъни служители на службите за безопасност. Ситуацията вече е под контрол.

Иран: Арестувахме чужденци, организирали безредици у нас

Гневът е предизвикан от бързото покачване на цените на основни продукти като яйца, ориз, юфка, месо и хляб. На кадри от видео, което по непотвърдена информация е от провинцията Хузестан, се вижда как хора протестират срещу цените и дори искат оставката на президента Ебрахим Раиси.

Раиси стана мишена на оплакванията на хората, които отбелязват, че той е на поста си вече 10 месеца, но все още не е изпълнил обещанието си за бърз край на икономическата криза в страната, отбелязва ДПА. Много от недоволните жители на страната свързват финансовата криза със спора със САЩ за иранската ядрена програма.

През 2015 г. САЩ и група други държави се съгласиха да вдигнат санкциите срещу Иран, ако той в замяна ограничи работата по ядрената си програма, в това число и обогатяването на уран. Но САЩ се изтеглиха от сделката през 2017 г. след решение на тогавашния президент Доналд Тръмп, след което Иран също спря да следва разпоредбите ѝ на споразумението. Но това доведе до ново налагане на санкциите и иранската икономика пострада, след като беше блокиран достъпът ѝ до много от сметките ѝ в чужбина. В следствие на спора иранската валута риал изгуби почти 50% от стойността си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.14 | 09:54

1
Споко, Русия ви праща гепено жито от Украйна! Да ви приседне дано.

Добави коментар

Водещи новини