Израелският премиер призова световните сили към твърда позиция по отношение на Иран

  • 05 декември 2021 14:53

  • 504
  • 1
Израелският премиер призова световните сили към твърда позиция по отношение на Иран
© Getty Images/Guliver

Премиерът на Израел Нафтали Бенет призова световните сили да заемат твърда позиция по отношение на Иран на преговорите за иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Израел следи с тревога преговорите за връщане към сключеното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма. През последната седмица Иран също зае твърда позиция, като поиска предоговаряне на всичко постигнато досега в преговорите.

Израел отдавна се противопоставя на споразумението, което според него не стига достатъчно далеч за възпиране на иранската ядрена програма и не пречи на Техеран да се намесва военно в съседни на Израел страни.

"Призовавам всички страни, преговарящи с Иран във Виена, да заемат твърда позиция и да покажат ясно на Иран, че не може да обогатява уран и да преговаря едновременно", подчерта Бенет на заседание на израелския кабинет. "Иран трябва да започне да си носи последствията за своите нарушения".

Високопоставен представител на иранското външно министерство заяви днес, че нежеланието на САЩ да отменят всички санкции е основното препятствие пред преговорите за връщане към подписаното през 2015 г. ядрено споразумение, предаде Ройтерс. Той добави, че споразумение може да бъде постигнато, ако европейските сили покажат "сериозна" политическа воля и гъвкавост. 

Американски дипломат: Иран се отказва от всички направени досега отстъпки

Последвайте канала на

Константин Тодоров
504 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.05 | 14:56

1
яж лайна, 40 години лъжете, че ще направят атомна бомба вдругиден.

Добави коментар

Водещи новини