Американски дипломат: Иран се отказва от всички направени досега отстъпки

  • 04 декември 2021 21:30

  • 984
  • 1
Американски дипломат: Иран се отказва от всички направени досега отстъпки
© Getty Images/Guliver

Иран се отказва от всички направени досега отстъпки, прие тези, направени от други и поиска още в последните си предложения, заяви представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от световните агенции.

Паралелно с това Иран продължава да ускорява ядрената си програма по провокативен начин. На преговорите във Виена Китай и Русия също са били изненадани колко далеч е отстъпил Техеран от предишните си предложения, съобщи американският представител, пожелал анонимност.

Вашингтон няма да приеме Иран да продължава да блокира преговорите, докато в същото време развива ядрената си програма, както прави в момента. За момента обаче САЩ не са се отказали от дискусиите, които бяха подновени във Виена в понеделник. Американските дипломати очакват Техеран да се върне на масата за преговорите, "готов да преговаря сериозно", подчерта представителят на Държавния департамент. Не е ясно кога ще се проведе следващият кръг на преговорите, но датата е по-маловажна от готовността на Иран да преговаря.

"Иран не показа отношението на страна, която мисли сериозно за бързо връщане" към сключеното през 2015 г. споразумение, целящо да попречи на ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие, отбеляза представителят. Той добави, че САЩ не изключват да предприемат нови мерки срещу Иран, ако той продължава да саботира преговорите във Виена, отбелязва БТА. 

Европейски дипломати: Иран се отказва от почти всички компромиси

Последвайте канала на

Константин Тодоров
984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
е6а наглярите

2021.12.05 | 05:28

1
те съсипаха сделката от 2015та, сега имат наглостта да риват...

Добави коментар

Водещи новини