Партньорите в сделката за иранската ядрена програма обсъждат евентуалното връщане на САЩ в нея

  • 02 април 2021 14:08

  • 163
  • 1
Партньорите в сделката за иранската ядрена програма обсъждат евентуалното връщане на САЩ в нея
© gettyimages

Страните, останали в подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма, обсъждат днес възможното връщане на Вашингтон в сделката, като Техеран се надява новият президент на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да отмени наложените на Иран санкции, съобщава БТА.

На виртуална среща под председателството на Енрике Мора (заместник-генерален секретар по политическите въпроси във външнополитическата служба на ЕС) представители на Великобритания, Германия, Китай, Русия, Франция и Иран ще дискутират изгледите за връщане на САЩ в споразумението. Те ще обсъдят също как да се гарантира пълно и ефективно изпълнение на споразумението от всички страни в него, посочи в изявление вчера дипломатическата служба на ЕС.

Кой е убитият в Иран учен?

Ядрената сделка беше сключена с цел да се предотврати опасността Техеран да разработи ядрени оръжия, като в замяна се отменят наложените на Иран тежки икономически санкции. През май 2018 г. бившият американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтегли страната си от сделката и възстанови санкциите.

Това хвърли богатия на петрол Иран в дълбока икономическа криза, изострена впоследствие от коронавирусната пандемия. В отговор, от 2019 г. насам Техеран постепенно нарушава все повече от условията в споразумението, включително като обогатява уран в по-висока степен и произвежда уранов метал.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс приветства новината за днешните разговори. От седмици ясно заявяваме, че сме готови да се върнем към споразумението, каза той пред журналисти. Досега Иран отказваше да участва в среща на т.нар. група "4+1" с аргумента, че това няма да осигури връщането на САЩ.

Страните по сделката ще проведат нови консултации на 6 април във Виена.

Мая Йорданова
163 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Courtneya22

2021.04.10 | 03:53

1
­­­В­и­­ж­т­­­е­­­ ­­­м­­о­я­­т­­а­­­ ­т­­и­й­­н­­ ­п­­­у­­т­­к­­а­­­ ­­­-­­ ­­W­W­W­­­.­­­B­­­G­­­1­7­­­.­­­C­­L­­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини