Иран започна да произвежда обогатен уран с по-ефективни центрофуги

  • 01 декември 2021 21:29

  • 942
  • 0
Иран започна да произвежда обогатен уран с по-ефективни центрофуги
© gettyimages

Иран започна да произвежда обогатен уран с по-ефективни, усъвършенствани центрофуги в подземния си завод Фордо, съобщава БТА, като цитира изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Това подкопава допълнително подписаното през 2015 г. ядрено споразумение на фона на възобновените преговори със Запада за спасяването му.

Медия: В Иран признаха за разработване на ядрено оръжие

Непреките преговори между Вашингтон и Техеран за връщане на двете страни към спазване на сделката се подновиха тази седмица след петмесечно прекъсване, което се дължеше на избирането на президента Ебрахим Раиси, поддръжник на твърдата линия.

Западните преговарящи се опасяват, че Иран иска да постави другата страна в дискусиите пред свършен факт, осигурявайки си възможност за влияние върху преговорите. На третия ден от този кръг на преговорите МААЕ съобщи, че Иран е започнал процеса по обогатяване на уран до 20 на сто с каскада от 166 усъвършенствани центрофуги във Фордо.

По силата на споразумението Иран изобщо няма право да обогатява уран във Фордо. В по-пълния доклад на МААЕ, изпратен до страните членки, се казва, че агенцията планира да засили инспекциите си в завода Фордо, което Иран е приел, но подробностите все още не са уточнени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
942 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини