Медия: В Иран признаха за разработване на ядрено оръжие

  • 30 ноември 2021 13:05

  • 892
  • 0
Медия: В Иран признаха за разработване на ядрено оръжие
© Getty images (архив)

В Иран признаха, че в страната се разработва атомно оръжие, предаде нюзру

Базираната в Израел медия цитира изказване на ръководителя на Организацията за атомна енергия на Ислямската република от 2005 до 2013 г. Ферейдун Абаси-Дивани. Той заяви, че убитият преди почти година ирански ядрен физик Мохсен Фахризаде е бил начело на проект, целящ създаване на атомно оръжие.

"Нашите врагове – сионистите – започнаха да следят Фахризаде. Той имаше данни, които притесняваха Израел. Нашият учен ръководеше разработка в областта на атомното въоръжение. Фахризаде помагаше и за разработването и на наши ракети и сателити", посочи още Абаси-Дивани.

"Изказването на бившия високопоставен чиновник бе направено на фона на започналия вчера във Виена поредния кръг преговори за иранската ядрена програма. Техеран твърди, че неговите разработки имат изцяло мирен характер", допълни изданието.

Фахризаде бе убит на 27 ноември 2020 г. край Техеран. Официални и неофициални лица обвиниха еврейската държава за нападението.  През септември "Ню Йорк таймс" написа, цитирайки израелски, ирански и американски източници, че операцията е била подготвена и осъществена от израелската разузнавателна служба МОСАД. От еврейската държава не са коментирали публикацията в американския вестник.

Създател на иранската ядрена програма е убит

Последвайте канала на

Валери Зайцев
892 0

Свързани новини

Водещи новини