Владимир Путин бе домакин на разговори с лидерите на Армения и Азербайджан

  • 26 ноември 2021 21:33

  • 766
  • 0
Владимир Путин бе домакин на разговори с лидерите на Армения и Азербайджан
© Getty (архив)

Руският президент Владимир Путин беше домакин днес на разговори с лидерите на регионалните съперници Армения и Азербайджан по случай навършването на една година от постигнатото с руско посредничество мирно споразумение, сложило край на боевете в сепаратисткия регион Нагорни Карабах, предаде АП, цитирана от БТА.

Разговорите се проведоха в град Сочи. Путин първо се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев. После имаше среща заедно с Алиев и с арменския министър-председател Никол Пашинян. След това каза, че ще проведе отделни двустранни разговори с Пашинян.

В началото на срещата с двамата лидери Путин заяви, че доста неща са направени през последната година, но "още не са решени всички въпроси". Той посочи нееднократните сблъсъци по границата между Азербайджан и Армения, довели до голям брой убити и ранени.

По думите му целта, една година след сключването на мирната сделка, е да се създадат условия за съживяване на региона, за да могат хората да се чувстват в безопасност там и да извършват обичайните икономически дейности, да се развива икономиката.

Според него Армения, Азербайджан и Русия са "постигнали много" за изминалата година от подписването на споразумението.

Армения и Азербайджан се обърнаха към Международния съд на ООН заради конфликта за Нагорни Карабах

Путин каза, че вече няма големи сражения, около 53 000 бежанци са се завърнали по домовете си, а руските миротворци се грижат за сигурността на жителите в Нагорни Карабах.

Алиев и Пашинян, чиито страни от десетилетия водят спор за региона, заявиха във встъпителните си думи, че са готови да започнат работа по делимитацията и демаркацията на границата.

Арменският премиер обаче отбеляза, че ситуацията на границата и в Нагорни Карабах не е толкова стабилна, колкото на човек би му се искало, и че десетки хора от двете страни са загинали при сблъсъци през последната година. Той определи положението по границата като криза.

"Нашата оценка е, че азербайджанските сили са извършили навлизане в суверенната територия на Армения", каза Пашинян. Той заяви също, че още не са решени въпросите с военнопленниците, заложниците и другите хора, държани в плен.

Никол Пашинян

Алиев каза, че азербайджанските власти открито са предложили да започнат разработването на подходящ мирен договор с Армения, "за да сложим край на конфронтацията, всяка от двете страни да признае териториалната цялост и суверенитета на другата и да живеем като съседи в бъдеще, или да се научим отново да живеем като съседи".

Илхам Алиев

Novini.bg
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини