Иран призна за премахнати камери на МААЕ

  • 15 септември 2021 19:21

  • 482
  • 0
Иран призна за премахнати камери на МААЕ
© Getty images

Иранските власти признаха, че са премахнали няколко камери за наблюдение, инсталирани от ядрените инспектори на ООН на мястото за сглобяване на центрофуга, съобщава БТА.

Ръководителят на ядрената програма на страната Мохамад Еслами обясни това като отговор на Техеран на действията на световните сили.

"Страните не изпълниха ангажиментите си, така че нямаше необходимост от камерите", каза Еслами след среща с депутати.

Международните инспектори ще продължат надзора на ядрените дейности в Иран

Коментарите на Еслами идват дни след поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който разкрива, че ядреният наблюдател е открил четири камери за наблюдение, унищожени или повредени след отстраняването им от производствената площадка за центрофуги в Карадж, град на около 40 километра северозападно от столицата Техеран. През юни Иран обвини Израел в извършване на саботаж на мястото, което произвежда компоненти за машини, използвани за обогатяване на уран. Без да разкриват подробности за нападението, иранските власти признаха, че ударът е повредил сградата. Еслами твърди, че те са били повредени по време на неотдавнашните "терористични операции", без повече уточнения.

Израел не е поел отговорност за тази атака.

Еслами отвърна на онези, които обвиняват Иран в подготвянето на ядрена бомба. "Това, което Иран е спечелил в ядрената област, се основава на вътрешни разработки и никой не може да спре това", каза той.

През следващата седмица той ще пътува до Виена за среща с представителите на МААЕ.

"Не бива да си позволяваме да бъдем обвинявани в тайна от света", заяви Еслами.

В подобно изявление, отправено до иранската вътрешна аудитория, пратеникът на страната в МААЕ Казем Гарибабади, също се позволи груб тон срещу ядрената охрана. МААЕ не изпълнява своите задължения и отговорности по отношение на терористичната саботаж на мирни съоръжения на своите членове, каза Гарибабади, като предупреди, че докато агенцията не се занимава с противоречията, проблемите ще продължат.

Мая Йорданова
482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини