Москва насърчава едновременно връщане на Техеран и Вашингтон в сделката за иранската ядрена програма

  • 09 март 2021 14:37

  • 178
  • 1
Москва насърчава едновременно връщане на Техеран и Вашингтон в сделката за иранската ядрена програма
© Getty Images/Guliver

Руската дипломация насърчи днес координирано връщане на САЩ и Иран в ядреното споразумение от 2015 г., докато двата лагера все така отказват да направят решаващата първа крачка за спасяване на сделката, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако се фокусираме единствено върху въпроса кой първи ще започне да спазва отново задълженията си, това преговаряне може да продължи вечно", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Смятаме за напълно осъществимо определянето на синхронизирани и едновременни стъпки, които иранците и американците ще трябва да предприемат, уточни Лавров по време на официално посещение в Обединените арабски емирства.

През 2018 г. бившият президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от международното споразумение, сключено през 2015 г., за да се попречи на Иран да се сдобие с атомна бомба. Тръмп смяташе сделката за незадоволителна и възстанови всички санкции срещу Техеран.

В отговор Иран постепенно престана да спазва договорените ограничения върху ядрената си програма.

Иран предупреди МААЕ да не осъжда ядрените му ходове

Новият американски президент Джо Байдън обяви, че е готов да върне САЩ в споразумението, ако Иран, от своя страна, започне отново да изпълнява ангажиментите си.
Загрижена да не изглежда слаба, всяка от страните смята, че първата крачка трябва да направи другата.

Миналата седмица САЩ заявиха, че остават готови да се срещнат с Иран за спасяването на ядреното споразумение въпреки отказа на Техеран, според когото още не е настъпил подходящият момент за това. 

Novini.bg
178 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jennifera23

2021.04.10 | 03:56

1
­­В­­­и­ж­­­т­­е­­­ ­­м­о­­я­­т­а­­ ­т­­и­­й­­н­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­а­­ ­­­-­ ­­W­­­W­­W­­­.­­B­­G­1­7­­­.­­C­­­L­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини