Първа среща между израелския министър на отбраната и палестинския президент

  • 30 август 2021 15:41

  • 507
  • 0
 Първа среща между израелския министър на отбраната и палестинския президент
© Getty images (архив)

Израелският министър на отбраната Бени Ганц (на главната снимка) разговаря с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала - първа среща на това равнище, откакто властта в Израел бе поета през юни от премиера Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ганц пристигна вчера в Рамала, седалището на палестинските власти, за да обсъди най-вече въпроси на сигурността и икономиката с палестинския лидер, уточниха днес официални източници.

Срещата се състоя часове след като Бенет се завърна от САЩ, където говори с президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Бенет и Байдън ще се опитат да сближат позиции относно Иран и израело-палестинския конфликт

Ганц, който оглавява центристка партия, участваща в израелското коалиционно правителство, заяви пред Абас, че Израел се стреми да вземе мерки за засилване на палестинската икономика.

Махмуд Абас

Двамата обсъдиха също начини за засилване на сигурността и подобряване на икономическата ситуация на Западния бряг и в ивицата Газа", се казва в комюнике на израелското министерство на отбраната. Ганц и Абас се разбраха да продължат диалога, посочи френската медия.

Член на палестинската делегация съобщи, че участниците в срещата са имали и разговор на четири очи.

През последните години отношенията между Израел и палестинците се влошиха. Бившият израелски премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, управлявал от 2009 до 2021 г., презиран от палестинците, не положи съществени усилия, за да уреди израелско-палестинския конфликт, и разреши да продължи експанзията на еврейски колонии на Западния бряг, при все че международното право ги смята за незаконни.

Приемникът му Бенет е радикален националист, обявява се срещу създаването на палестинска държава и в миналото е ръководел група за натиск в полза на еврейските колонисти.

Канцеларията на кабинета ясно посочи, че правителстотво, включващо различни партии - от крайнолеви до десни националисти, няма никакво намерение да започне нови мирни преговори с палестинците.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини