Бенет и Байдън ще се опитат да сближат позиции относно Иран и израело-палестинския конфликт

  • 26 август 2021 09:54

  • 341
  • 1
Бенет и Байдън ще се опитат да сближат позиции относно Иран и израело-палестинския конфликт
© Getty images (архив)

Премиерът на Израел Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ днес ще има среща във Вашингтон с президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. Целта на срещата е рестартиране на двустранните отношения, сближаване на позициите по иранския въпрос и по израело-палестинския конфликт, обобщава Ройтерс, предаде БТА.

Бенет не е толкова открито войнствен като предшественика си Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, но е също толкова непреклонен като него по въпроса за нуждата да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Очаква се Байдън пък да каже на Бенет, че споделя израелското безпокойство относно иранската ядрена програма, но че остава ангажиран засега с дипломацията с Техеран. По въпроса за израело-палестинския конфликт пък Байдън вероятно ще поднови подкрепата си за решението чрез две държави, докато Бенет е против палестинска държава.

Джо Байдън ще се срещне с израелския премиер Нафтали Бенет на 26 август във Вашингтон

Двамата вероятно ще обсъдят и как да накарат повече арабски страни да нормализират отношенията си с Израел, след като ОАЕ, Бахрейн и Мароко го направиха миналата година, като тогава посредник на сделките беше администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

ОАЕ откриха посолство в Израел

Вчера Бенет имаше срещи с американския държавен секретар Антъни Блинкън и с министъра на отбраната Лойд Остин (на снимката). Предполага се, че с тяхе обсъждано осигуряването на нови доставки за противоракетната система "Железен купол", на която Израел разчита, за да прехваща палестински ракети.

Валери Зайцев
341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЧИНГИЗ ХАН

2021.08.27 | 10:18

1
ОСЪЖДАМ, КИТАЙЦИТЕ НА С М Ъ Р Т.

Добави коментар

Водещи новини