Израелският премиер Нафтали Бенет е на визита в Бахрейн

  • 14 февруари 2022 18:30

  • 241
  • 0
Израелският премиер Нафтали Бенет е на визита в Бахрейн
© Getty (архив)

Израелският премиер Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ днес замина на посещение в Бахрейн в опит да заздрави връзките между новите съюзници в Залива и да отправи послание към общия им враг - Иран, предаде Асошиейтед прес.

Това е първата официална визита на израелски премиер в Бахрейн и тя се състои по-малко от две седмици, след като двете страни подписаха споразумение в сферата на отбраната.

Израел активизира връзките си с някои държави от Персийския залив в момент, в който  напрежението в региона се засилва, а ядрените преговори между Техеран и западните сили във Виена не бележат значим напредък.

Израел и Бахрейн се споразумяха да нормализират отношенията си през 2020 г. като част от "Авраамовите споразумения", с които САЩ помогнаха на Израел да установи отношения също и с Обединените арабски емирства (ОАЕ), Мароко и Судан. По-късно тази година Бенет ще посети и ОАЕ.

Канцеларията на израелския премиер заяви, че той ще се срещне с престолонаследника и с премиера на Бахрейн, като те ще обсъдят "значението на мира, развитието и просперитета в региона и по-конкретно напредъка по дипломатическите и икономическите въпроси". Акцент в разговорите ще бъдат технологиите и иновациите.

Населението на Бахрейн е съставено предимно от шиити, но от 1783 г. насам страната е управлявана от сунитската династия Ал Халифа. Откакто Ислямската революция в Иран през 1979 г. премахна монархията, бахрейнските власти обвиняват Техеран, че въоръжава бойци и създава вълнения в островната държава. Иран отрича това.

Нормализирането на отношенията с Израел обаче остава спорен въпрос за шиитите в Бахрейн, които обвиняват сунитските власти, че ги третират като втора ръка граждани, въпреки че са мнозинство.

Първа среща между израелския министър на отбраната и палестинския президент

Валери Зайцев
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини