Аржентина осъди назначаването на издирвани за тероризъм на държавни постове в Иран

  • 26 август 2021 09:20

  • 444
  • 0
Аржентина осъди назначаването на издирвани за тероризъм на държавни постове в Иран
© Getty images (архив)

Аржентинските власти осъдиха назначаването на Мохсен Резаи за вицепрезидент на Иран по икономическите въпроси и на Ахмад Вахиди - за вътрешен министър на страната, тъй като южноамериканската държава подозира, че двамата са замесени в терористичния атентат в Буенос Айрес през 1994 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Аржентина категорично осъжда одобряването на кандидатурата на Ахмад Вахиди и назначаването на Мохсен Резаи на постове в правителството на Иран", заяви аржентинското външно министерство.

Кабинетът на иранския президент Раиси получи вот на доверие в парламента

 

Според текста назначаването на Вахиди и Резаи е обида за аржентинското правосъдие и за жертвите от ужасния атентат край еврейския културен център в Буенос Айрес. Двамата са обявени от аржентинското правосъдие за издирване по линия на Интерпол заради ключовата им роля във вземането на решение и планирането на терористичния атентат на 18 юли 1994 г., при който загинаха 85 души.

"Аржентинското правителство за пореден път настоятелно моли правителството на Иран изцяло да съдейства на аржентинското правосъдие, за да бъдат изправени пред компетентен съд обвиняемите във връзка с атентата", посочва министерството.

Техеран неведнъж е отхвърлял обвиненията на аржентинското следствие, според което в експлозията през 1994 г. са замесени ирански дипломати и политици. До момента все още няма нито един задържан или подсъдим по делото.

Издирван за тероризъм става шеф на иранското МВР?

Последвайте канала на

Валери Зайцев
444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини