Израел започна да погребва жертвите на трагедията в планината Мерон

  • 30 април 2021 19:17

  • 3385
  • 0
Израел започна да погребва жертвите на трагедията в планината Мерон
© Getty (архив)

Израел започна днес да погребва жертвите на ужасяващия инцидент, при който загинаха по последни данни 45 души, сред които и деца, а около 150 души бяха ранени, предадоха световните агенции.

Трагедията се разигра тази нощ в планината Мерон в Галилея. Вчера вечерта там се събраха десетки хиляди души за нощно поклонение, с което да отбележат еврейския празник Лаг ба'Омер около предполагаемия гроб на равин Шимон Бар Йохай, талмудист, живял през втори век, на когото се приписва авторството на религиозния труд "Зохар".

Израел: Народът ни е дълбоко признателен на България за подкрепата в този труден момент

Първоначално трагедията бе обяснена с рухване на трибуна по време на събитието, но тази версия вече не е приоритетна. Според в. "Йедиот ахронот" няколко души са се плъзнали от зрителска трибуна и са повлекли други хора със себе си, образувайки "човешка лавина", предаде ТАСС.

Според очевидци, цитирани от Асошиейтед прес, а и според кадри, до трагедията се стигнало обаче, когато много хора се струпали по време на събитието в тесен участък, наподобяващ тунелоподобен проход. В края на този проход имало хлъзгави метални стъпала. Някои хора се подхлъзнали и повлекли други със себе си.

Според свидетели, разказали преживяния ужас пред Франс прес, поклонниците са се стекли масово пред тесния участък. Хора прииждали отвсякъде. А тези, които са се озовали в тесния участък, били притиснати плътно един към друг. Накрая някои хора били смазани и стъпкани до смърт.

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху посети мястото на трагедията и каза, че случилото се е едно от най-големите бедствия, сполетяло страната. Той обяви неделя за ден на национален траур в памет на жертвите на трагедията.

Нетаняху беше освиркан от дузина ортодоксални протестиращи, които упрекнаха правителството и полицията за трагедията.

 

3385 0

Свързани новини

Водещи новини