Израел мобилизира още две бригади от резерва за евентуална операция в град Рафах

  • 24 април 2024 17:51

  • 738
  • 0
Израел мобилизира още две бригади от резерва за евентуална операция в град Рафах
© Getty images (архив)

Израелските Въоръжени сили  (ЦАХАЛ) мобилизираха две допълнителни бригади от резервисти за евентуална сухопътна операция в град Рафах в южната част на ивицата Газа (палестинския анклав на брега на Средиземно море, близо до границата с Египет), предаде ДПА, като се позова на изявление на израелската армия от днес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1995

Подразделенията от запасняци вече са били разполагани на северната граница на Израел – с Ливан. В последните седмици обаче те са провеждали обучения за бойни действия в ивицата Газа,.

"Военнослужещите отработваха бойни техники и се запознаваха с основните изводи и доклади от сраженията и сухопътните маневри досега в ивицата Газа", заявиха от ЦАХАЛ.

Израел мобилизира около триста хиляди военнослужещи от запаса в началото на войната в ивицата Газа преди близо седем месеца, припомни ДПА, като допълни, че оттогава обаче повечето от тях са били освободени от служба.

Напоследък военнослужещи са били мобилизирани главно за операциите в Газа, като Израел не е огласявал публично броя на войниците си. ДПА поясни, че една бригада обикновено се състои от няколко хиляди военнослужещи.

Германската информационна агенция обърна внимание върху това, че намерението на премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и да осъществи сухопътно настъпление в град Рафах е предизвикало сериозни спорове, като израелските съюзници, включително най-големият поддръжник на Еврейската държава – САЩ, настояват операцията да не се провежда. Мотивът е, че в Рафах са намерили убежище стотици хиляди палестинци, разселени заради конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" от други места на крайбрежната територия.

Рафах се смята за единствения град в ивицата Газа, който относително е запазил състоянието си отпреди началото на войната на 7 октомври, предизвикана от кървавото нападение на "Хамас" срещу израелска територия, посочи още ДПА, цитирана от БТА.

Израел обяви намерението си да евакуира цивилните, намиращи се там в момента, в по-безопасни райони като бежанския лагер Ал Мауаси.

Израел нареди евакуации в Газа

Последвайте канала на

Novini.bg
738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини