Иран настоява всички негови граждани, намиращи се в затвори в САЩ, да бъдат освободени

27 април 2021 20:39

Иран настоява всички негови граждани, намиращи се в затвори в САЩ, да бъдат освободени
© Unsplash
584 1

Иран заяви днес, че иска освобождаването на всички ирански затворници, намиращи се в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че искането е отправено, докато във Виена световните сили възобновяват преговорите, фокусирани върху връщането на Вашингтон в ядрената сделка с Иран.

Говорителят на кабинета Али Рабией намекна за възможна размяна на затворници между САЩ и Иран, като заяви, че "идеята за размяна на затворници винаги е била част от дневния ред". Той подчерта, че те трябва да бъдат освободени "от хуманни съображения", но не съобщи колко иранци са задържани в САЩ.

Според говорителя обаче техният брой е по-голям от този на американците в Иран. Той добави, че иранските съдебни власти също са изразили готовност за размяна на затворници.

Това е второто иранско изявление за възможна размяна на затворници от по-малко от две седмици, отбелязва АП. Миналата седмица говорител на външното министерство направи изявления, показващи, че Техеран се надява по време на преговорите във Виена да бъде извършена размяна на затворници.

Подобна размяна имаше и по време на сключването на споразумението през 2015 г.

Руското външно министерство засега отказва да коментира забележките на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, че Русия се опитва да провали споразумението. Той заяви това в седемчасово интервю с център за анализи, информация от което изтече в медиите през уикенда.

Руският представител на преговорите във Виена Михаил Улянов, който изглеждаше сред най-оптимистично настроените за възможността Техеран и Вашингтон да се споразумеят за връщане към споразумението от 2015 г., също не спомена обвиненията преди срещите.

Конкретни стъпки за спасяване на ядреното споразумение с Иран ще бъдат обсъдени другата седмица

САЩ не са на масата за преговори, защото през 2018 г. се изтеглиха едностранно от сделката. Тогавашният президент Доналд Тръмп възстанови и засили наложените на Иран санкции в опит да принуди Техеран да сключи нов договор, като направи повече отстъпки, припомня АП.

Поредният кръг от преговорите във Виена започна днес в 13 ч. по Гринуич (16 ч. българско време). Страните по ядреното споразумение се договориха да ускорят връщането на САЩ и Иран към спазването на техните задължения по сделката, съобщи Ройтерс.

Дискусиите ще продължат утре.

 

Novini.bg
584 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:59

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини