Конкретни стъпки за спасяване на ядреното споразумение с Иран ще бъдат обсъдени другата седмица

21 април 2021 06:52

Конкретни стъпки за спасяване на ядреното споразумение с Иран ще бъдат обсъдени другата седмица
© Getty Images, архив
237 0

Преговарящите, опитващи да спасят ядреното споразумение между световните сили и Иран, ще започнат другата седмица да обсъждат конкретни стъпки, обяви във Виена европейският дипломат Енрике Мора, цитиран от ДПА.

Представители на Иран, САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай в момента търсят начини, по които Вашингтон да се върне в споразумението.

Досега преговарящите се съсредоточават върху това кои американски санкции да бъдат отменени и как Иран може в замяна да ограничи ядрената си програма.

Мора допълни, че другата седмица ще има обсъждания и за начина, по който двете страни ще предприемат тези стъпки.

Сеул е в готовност да помогне на Техеран за постигането на диалог по ядреното споразумение

"През последните две седмици беше постигнат напредък", написа той в Туитър. "Нужна е обаче още много сериозна работа. Беше създадена трета експертна група за решаване на редица въпроси. Продължавам да смятам, че дипломацията е единственият начин за преодоляване на предизвикателствата" пред Съвместния всеобхватен план за действие (ядреното споразумение), допълни Мора.

Ако дипломатите не намерят решение до средата на май, има опасност от нови ограничения върху международното наблюдение на ядрените обекти на Иран, отбелязва още БТА.

За първи път жена се кандидатира за президент на Сирия

Целта на споразумението от 2015 г. беше да се попречи на Техеран да разработва ядрени оръжия. Откакто бившият американски президент Доналд Тръмп излезе от договора през 2018 г., Иран постепенно ускори ядрената си програма.

Novini.bg
237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини