Сеул е в готовност да помогне на Техеран за постигането на диалог по ядреното споразумение

12 април 2021 06:48

Сеул е в готовност да помогне на Техеран за постигането на диалог по ядреното споразумение
© Getty Images/Guliver (архив)
249 1

Южнокорейският премиер Чун Се-кьон заяви, че Сеул е готов да помогне на Техеран за постигането на продуктивен диалог по ядреното споразумение, предаде агенция Йонхап.

Чун направи това изявление снощи в Техеран на съвместна пресконференция с иранския вицепрезидент Есхак Джахангири. Преди това двамата проведоха 90-минутни преговори.

Израел изчисли кога Иран ще се сдобие с атомна бомба

Южнокорейският премиер започна снощи тридневното си посещение в Иран. Целта му е да обсъди двустранните връзки на фона на напрежението, свързано с освобождаването на 7 милиарда долара, замразени в Южна Корея по силата на наложените от САЩ санкции.

Това е първото подобно посещение на южнокорейски премиер в страна от Близкия изток за последните 44 години, отбелязва Йонхап.

Чун Се-кьон заяви на срещата, че за освобождаването на замразените средства Сеул трябва да засили сътрудничеството със свързани с въпроса страни, включително Иран. Това отговаря на позицията на Южна Корея, която се стреми да уреди въпроса, като оказва подкрепа на Иран за възстановяване на ядреното споразумение със САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Освен обсъждането на въпроса за замразените средства, двете страни са приели да разширят хуманитарното сътрудничество и да създадат консултативен орган, отговарящ за подготовката на проекти за икономическо сътрудничество, които да бъдат приложени след потенциално възстановяване на иранската ядрена сделка. Освен това Чун е призовал Иран да гарантира в бъдеще свободата на корабоплаването.

През януари Техеран залови южнокорейски танкер и неговия екипаж, които бяха освободени миналата седмица, припомня Йонхап.

Радина Лазарова
249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.12 | 09:39

1
НОВО 20.БОЙКО БОРИСОВ ПРЕДЛОЖИЛ НА НИНОВА 100 000 000 ЛЕВА ЗА КОАЛИЦИЯ СЪС ДПС ГЕРБ И БСП.ОТГОВОРА НА НИНОВА Е БИЛ-МОЖЕ-БИ.ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ БОРИСОВ ПЕЕВСКК И ДОГАН ЩЕ КУПЯТ НИНОВА.

Добави коментар

Водещи новини