Иран наложи ограничения на ядрените инспекции на ООН

  • 23 февруари 2021 11:33

  • 208
  • 2
Иран наложи ограничения на ядрените инспекции на ООН
© Getty Images/Guliver

Иран започна официално да ограничава международните инспекции на ядрените си обекти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавната телевизия.

Иранският постоянен представител в МААЕ Казем Гарибабади съобщи, че от полунощ Техеран е спрял да прилага Допълнителния протокол, позволяващ на МААЕ инспекции с кратко предизвестие, отбелязва Ройтерс.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че МААЕ няма да може да използва мрежата си от наблюдателни камери на ядрените обекти. Иранската организация за атомна енергия е обещала да запази записите в продължение на три месеца и след това да ги предаде на агенцията на ООН, но само ако санкциите бъдат облекчени.

Ирански държавен вестник предупреди в днешния си брой, че прекалено радикалните действия, свързани с ядрената програма, може да доведе до изолацията на страната.

В. "Иран" отправя и критики срещу депутатите, поддръжници на твърдите действия, които протестираха вчера в Техеран срещу решението да се позволи "необходимото" наблюдение от инспектори на ООН за срок от до три месеца. Според тях това нарушава закона, приет от парламента, в очевиден опит да се окаже натиск над САЩ да отменят санкциите.

Законът изисква спирането на спешните инспекции от страна на МААЕ от днес, ако санкциите не бъдат отменени.

"Ще доведе ли това до нещо друго, освен да помогне да бъде изграден консенсус срещу Иран?", пита вестникът.

Вчера иранският лидер аятолах Али Хаменей заяви, че Иран ще обогатява уран до 60 на сто, ако страната се нуждае от това. Той отново отхвърли, че Техеран има намерение да създава ядрено оръжие.

Блинкън: САЩ искат да продължат и укрепят ядреното споразумение с Иран

Техеран все още не е отговорил на предложението на ЕС за неформална среща между страните по споразумението и САЩ.

Иранските лидери настояват, че Вашингтон трябва да отмени първи санкциите си, за да бъде възстановено споразумението, докато американското ръководство настоява първо Иран да започне да изпълнява отново сделката, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Novini.bg
208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Michellea17

2021.04.10 | 03:58

2
­­В­и­ж­­т­е­­­ ­­м­­о­я­­т­­­а­­­ ­­т­­и­­­й­н­­­ ­п­у­­т­к­­­а­ ­­­-­­­ ­­W­­­W­­W­­.­B­G­1­­­7­­.­­C­L­­U­B­
зелено чооовече

2021.02.23 | 12:11

1
Опази Боже ,мюслим фанатик с ядрено оръжие

Добави коментар

Водещи новини