Израел обмисля отваряне на ресторантите на 9 март

  • 14 февруари 2021 15:45

  • 455
  • 3
Израел обмисля отваряне на ресторантите на 9 март
© Pixabay

Израел планира да отвори отново ресторантите около 9 март в рамките на постепенно завръщане към нормалния живот, тъй като ваксинационната кампания напредва все повече, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Националният координатор за реакция на пандемията Нахман Аш каза през телевизия Ynet, че на тази дата вероятно отново ще могат да работят ресторантите, включително тези към хотелите, и кафенетата, информира БТА. Искаме отварянето да е постепенно и внимателно, за да не се стига до нова вълна или друг локдаун, заяви той.

Вече над 41 процента от израелците са получили поне една доза от ваксината на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) и затова страната планира да отвори на 23 февруари хотелите и фитнесите за тези, които са ваксинирани и с двете дози, или имат имунитет след прекаран COVID-19, отбелязва Ройтерс.

Защо в Израел изхвърлят ваксина

Около 3 милиона и 382 хиляди граждани на Израел са получили първа доза ваксина. На близо 2,5 милиона от тях вече е била поставена и необходимата за имунизиране втора доза, съобщи днес министърът на здравеопазването Юли Еделщайн, цитиран от ДПА.

Населението на Израел е около 9,3 милиона души. Това означава, че повече от 41 процента от израелците вече са получили първа доза ваксина, а над една четвърт - и втората. Израел е световен лидер по поставени ваксини на глава от населението.

Еделщайн призова израелците да се ваксинират. "Ще се ваксинирате ли за да, за ходите на фитнес и на културни представления, или ще си седите вкъщи? Отивайте да се ваксинирате!", написа той в Туитър.

Броят на тежките случаи на COVID-19 в Израел спадна под ключов праг

Миналата седмица Израел започна да излиза от третия си локдаун и е напът този месец да завърши ваксинирането (с поставяне и на двете дози) на 30 процента от 9-милионното си население. Това бе посочено като условие, за да започне облекчаването на рестрикции, наложени заради коронавирусната пандемия. Надеждите са, че при ваксиниране на 50 на сто от населението ще има по-голямо смекчаване на локдауна другия месец.

Имунизацията е в центъра на предизборната кампания на премиера Бенямин Нетаняху, който на изборите на 23 март ще се бори за пет мандат, отбелязва Ройтерс. ДПА посочва, че израелското правителство може да вземе решение днес следобед за допълнително смекчаване на рестрикциите. Коалиционното правителство на дясната партия "Ликуд" на Нетаняху и центристката коалиция "Синьо и бяло" на Бени Ганц се разпадна в края на декември. Оттогава напрежението между бившите партньори ескалира, като Ганц иска ограниченията да бъдат смекчени по-скоро, а Нетаняху призовава за предпазливост. До момента в Израел са регистрирани близо 722 хиляди случая на коронавирус. 5368 души са починали в страната, след като се разболели от COVID-19.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
455 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lauraa18

2021.04.10 | 03:59

3
­­В­­и­ж­т­е­­ ­м­о­­я­­­т­а­­ ­­­т­­­и­­­й­н­­ ­­­п­­у­­­т­к­а­­­ ­-­­ ­W­­­W­W­­­.­B­­G­­­1­­­7­.­­­C­­­L­­U­­B­
MAduro

2021.02.14 | 17:38

2
Абе какво последните дни ни набивате новини свързани с Израел ???? Какво ни интересува ИЗРАЕЛ,те дори не са в Европа.Аман от платежници!

2021.02.14 | 17:16

1
И медицинският фашизъм ще свърши. Тогава ще се разправим с неговите аватари.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини