Изход на протурски бойци от Нагорни Карабах?

За масово изтегляне на членове на протурски милиции от Нагорни Карабах съобщи АП.

Според базирана в Лондон неправителствена организация почти хиляда бойци на подкрепяни от Анкара паравоенни формирования са се върнали от кавказкия регион в Сирия.

"По време на последните бойни действия в Нагорни Карабах (27 септември – 9 ноември 2020 г.) Турция е изпратила в помощ на Азербайджан почти 1300 бойци. От тях около 290 са загинали", е казал ръководителят на Сирийската обсерватория по правата на човека Рами Абдел Рахман.

Според думите на директора на организацията връщането е ставало на няколко етапа и е могло да се сравни с историята от книгата от Библията "Изход" (разказваща за бягството на евреите от Египет).

"Такова масово движение на хора не е било регистрирано в рамките на последното десетилетие", е коментирал Рахман.

Тази есен Ереван и арменските отцепници в Нагорни Карабах (юридически под властта на Азербайджан) са обвинили Турция в изпращането на членове на милиции от Сирия към бойните полета в Кавказ.

От външното министерство в Баку са заявили, че на страната на арменците също са се биели хора, пристигнали от Сирия. Според говорител на дипломатическата централа на Азербайджан ставало е дума за представители на арменското малцинство в страната в Близкия изток.

По данни на министерството на диаспората на Ереван през 2019 г. в Сирия (с население около 17 милиона души) е имало приблизително 100 000 арменци.

На 10 ноември 2020 г. президентите на Русия Владимир Путин и Азербайджан Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян са подписали споразумение за примирие.

Путин: Премиерът на Армения показа кураж и взе болезнено, но важно решение за Нагорни Карабах

Враждуващите страни са се договорили да прекратят незабавно бойните действия, да започнат размяна на пленници и на телата на загиналите. По силата на документа в района са били дислоцирани руски мироопазващи сили.

Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г.. Тогава Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не са прераснали в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември 2020 г. районът отново е станал сцена на сблъсъци, прекратени със споразумението от ноември.

 

 

Коментари

  1. 2020.12.03 | 22:32
    predi voynata v Sirya imase okolo 3 000 000 (mil.) Armentsi ...te kade otidoha.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет