Премиерът на Армения: Руските миротворци няма да останат в Нагорни Карабах само пет години

  • 25 ноември 2020 09:27

  • 990
  • 3
Премиерът на Армения: Руските миротворци няма да останат в Нагорни Карабах само пет години
© Getty (архив)

Премиерът на Армения Никол Пашинян смята, че разполагането на руските миротворци в Нагорни Карабах няма да се ограничи до пет години предвид продължителността на конфликта там, предаде ТАСС.

В интервю за руската информационна агенция Пашинян заяви, че пет години са нужни, за да се създадат гаранции за безопасността и стабилността в региона. Но тъй като карабахският конфликт е продължителен, според него пребиваването на руските миротворци няма да се ограничи до петгодишен срок.

Пашинян отново подчерта, че разполагането в Нагорни Карабах на руски миротворци е въпрос на политическо споразумение, постигнато и формулирано в съвместно изявление на ръководителите на Русия, Армения и Азербайджан на 9 ноември. По думите му петгодишният срок е начало на процеса и този период би могъл автоматично да се удължи.

"Мисля, че в дадения момент главният въпрос е да се осигури стабилността в Нагорни Карабах и в региона да се гарантира безопасността на гражданите на Нагорни Карабах и мисля и се надявам, че руските миротворци ще действат успешно и ще съумеят реално да осъществят тази мисия", заяви премиерът.

Пашинян изрази увереност, че до края на годината повечето бежанци от Карабах ще се върнат по своите домове.  Той подчерта, че договорката за деблокиране на транспортните връзки с Баку, която се съдържа в съвместното изявление от 9 ноември, ще измени цялата логика на развитието на ситуацията в региона и в близко бъдеще фокусът трябва да падне върху реализирането на това.

Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах

"Тъй като ние говорим за икономическа стабилизация не само в Армения, но и в целия регион, ние трябва да предприемем конкретни стъпки", заяви Пашинян.

Относно протестите срещу него в Армения след споразумението за Нагорни Карабах, Пашинян заяви, че призивите на арменската опозиция за смяна на властта не са получили широка поддръжка от страната на арменското общество. Той обаче отчете, че има вътрешнополитическо напрежение в Армения. Но допълни, че смяната на сформираната от народа власт може да се реши само от народа.

990 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тоя

2020.11.25 | 09:50

1
тоя соросоид трябва да го разстрелят. той събу гащите на армения и позволи на врага да превземе арцах.
Тая е оная

2020.11.25 | 12:58

3
Като си неграмонен що дращеш тука идиотските си видения??!!Карабах не е в Армения, идиотино,а в Азърбайджан!!!Какъв договор те гони???Аман от идиоти с клавиатура!!!!
тая

2020.11.25 | 10:10

2
нали разчиташе на помощ от путин?договор за военна помощ?ОДКБ? будала!

Добави коментар

Водещи новини