ХАМАС изстреля ракета. ЦАХАЛ разруши тунел

  • 21 октомври 2020 16:17

  • 958
  • 1
© Getty (архив)

Системата за противоракетна отбраната на израелските въоръжени сили (ЦАХАЛ) "Железен купол" е прихванала ракета, изстреляна от ивицата Газа, написа местният в. Аарец.

"При опит за обстрел, извършен от радикалната палестинска групировка ХАМАС тази нощ, е бил неутрализирана една ракета, изстреляна по територията на Държавата Израел", са посочили военните. В официалното съобщение на ЦАХАЛ се е отбелязвало още, че малко след изстрелването на реактивния снаряд е била задействана системата за ранно предупреждение.

Последният ракетен обстрел от страна на ХАМАС по обекти в еврейската държава е бил на 16 октомври.

Във вторник от армията на Израел са съобщили за откриването на тунел в пограничен с ивицата Газа район. "Подземното съоръжение се е използвало от ХАМАС за прехвърляне на терористи на наша територия", това е казал говорител на военните.  

"Ние разрушихме тунела", е посочил още Джонатан Конрикус.

ЦАХАЛ показа ликвидация на терорист

През последно време отношенията между Израел и ХАМАС отново са се влошили. Поводът за това е била 86-дневната гладна стачка, обявена от Махер ал Ахрас. Палестинецът е отказал да приема храна в знак на протест срещу поставянето му под административен арест.

Според израелското право човек може да бъде задържан под стража без повдигнати обвинения и съдебно решение за срок между три и шест месеца и тази мярка може да се налага неограничен брой пъти. Разпоредбата е обект на критика и в страната, и извън нея, защото е нарушавала правото на задържания на справедлив процес.  

Междувременно в няколко близкоизточни медии се е появила информация за споразумение между правителството на Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и и ХАМАС, постигнато с посредничеството на Катар (двете държави наскоро установиха дипломатически отношения).

Арабската държава е поела ангажимента да предостави помощ в пари, храни и други стоки от първа необходимост на жителите на ивицата Газа на обща стойност 100 милиона щатски долара. В замяна ХАМАС (групировката управлява частта на Палестина по брега на Средиземно море) се е задължила да преустанови атаките срещу Израел.

 

Валери Зайцев
958 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
EM

2020.10.21 | 22:57

1
Кои точно две държави са установили дипломатически отношения?! Катар и Шопско? Или Катар и Долна Диканя? Или беше горна? Все ги бъркам. Надявал се другаря Зайков да уточни...

Добави коментар

Водещи новини