ООН: COVID-19 е вече проблем на национално ниво за Сирия

  • 30 юли 2020 07:10

  • 477
  • 0
ООН: COVID-19 е вече проблем на национално ниво за Сирия
© Getty Images/Guliver

Коронавирусът се разпространява в съсипаната от войната Сирия, заяви вчера заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Проблемът сега е на национално ниво: случаи на заразяване са регистрирани във всички провинции на Сирия без една. Служители на ООН в Сирия също са заразени с вируса", каза Лоукок на брифинг пред Съвета за сигурност на ООН.

ООН прие резолюция, разрешаваща доставки на хуманитарна помощ за Сирия

Лоукок заяви, че броят на заразените все още е под хиляда, което е относително ниска стойност, но подчерта също така, че истинският брой на заразените със сигурност е по-голям.

"Ограниченият капацитет за правене на тестове в сравнение с този в съседните страни и нежеланието на някои хора да признаят, че са болни скриват истинската картина на епидемията" в Сирия, отбеляза Лоукок.

Сирийската икономика "навлезе в период на изключителна уязвимост" и се очаква да се свие с над седем процента тази година, каза още високопоставеният представител на ООН.

Икономическата криза поставя все повече хора в състояние на необходимост от хуманитарна помощ, като около 9,3 милиона души са застрашени от глад.

ЕС удължи с една година санкциите срещу режима на Башар Асад

Съветът за сигурност на ООН прие по-рано този месец резолюция, с която да гарантира доставките на хуманитарна помощ само през един граничен пункт, след като Русия блокира по-рано предложението за два пункта, през които да минава помощта, припомня БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини