Новите технологии превземат ритуалите за поклонението в Мека, заради пандемията

  • 29 юли 2020 14:02

  • 465
  • 0
Новите технологии превземат ритуалите за поклонението в Мека, заради пандемията
© pixabay

Огромните настилки от бял мрамор, които обграждат най-голямата ислямска светиня - Черния камък във форма на куб Кааба в Мека, обикновено биха били претъпкани със стотици хиляди поклонници от цял свят в деня преди хаджа.

Вчера обаче само няколко официални лица и работници, които завършват подготовката на мястото, можеха да се видят в Голямата джамия, в чийто двор е разположен Кааба.

Саудитска Арабия се готви за крайно ограничено поклонение в Мека

Вместо двата милиона и половина поклонници, които дойдоха на хадж миналата година, само ограничен брой вярващи, между 1000 и 10 000, получават разрешение да участват в едно до голяма степен символично поклонение насред епидемията от коронавирус, пише БТА.

Малцината одобрени за тазгодишния хадж са тествани за вируса и се самоизолират в хотелски стаи в Мека, където ще направят едно древно поклонение, което обаче тази година е пригодено към съвременна пандемия. Амр ал Мадда, ръководителят на планирането в министерството на хаджа, помага да се внедри най-съвременната технология в поклонението, като термални скенери и електронни карти за самоличност.

"В момента технологията е скритият ни коз за развиването на целия процес на хаджа", каза Ал Мадда, който е инженер по електроника с докторска степен по роботика и изкуствен интелект.

"Предприемаме всяка възможна мярка, за да гарантираме, че този хадж ще приключи с нула случаи на COVID-19 и с нула смъртни случаи сред дошлите за хаджа", каза той.

Преди още да влязат в Мека, поклонници получават гривни от саудитското здравно министерство, с които се следи придвижването им и се гарантира спазване на задължителната карантина. Термални скенери се използват на всички свети обекти, за да се следи температурата на посетителите.

Поклонниците се събират на групи от двайсетина души. След това водач на групата ги насочва през целия хадж до всяко отделно местоназначение в определено време, за да се избегнат струпвания на хора на места като Голямата джамия, където мюсюлманите обикалят Кааба и вървят по път, прокаран от жената на пророка Ибрахим /Авраам/, Агар, която според мюсюлманите е тичала между два хълма в търсене на вода за умиращия си син. Докато прекарват целия четвъртък в молитви и покаяние на планината Арафат, където пророкът Мохамед е изнесъл последната си проповед преди 1400 години, поклонниците ще носят високотехнологични карти за самоличност, които са свързани с приложение в телефоните им. Картата и приложението позволяват на правителството лесно да следи поклонниците, които пък с тях могат да се свързват с водача на групата си и да поръчват конкретна храна.

Рияд: Без чужденци на хаджа!

Картата съдържа личните данни на поклонника, здравословното му състояние, адреса му на пребиваване и други свързани с хаджа подробности. Ал Мадда каза, че в бъдеще в картите ще се инсталира устройство за следене на придвижванията на отделни поклонници. Този тракер ще се управлява от контролна зала и може да се ползва като платежно средство вместо пари. Поклонниците получават и специално облекло, което да носят по време на хаджа, съдържащо сребърни наночастици, които помагат за убиване на бактерии и правят дрехите водоустойчиви.

Ал Мадда каза, че това е предпазна мярка, "дори да няма почти никакво влияние" или да има минимална вероятност "да подобри здравословното състояние". Всичко това е част от специалното отношение към поклонниците тази година.

Саудитското правителство поема други екстри - всички ястия, хотелския престой, транспорта и лечението. Обикновено хаджът може да струва по няколко хиляди долара на поклонниците, които пестят цял живот за това пътуване.

Тази година за пръв път от почти век на саудитско управление на Мека хора извън кралството няма да участват в петдневния хадж, който всеки мюсюлманин е длъжен да извърши поне веднъж в живота си. Ал Мадда, който е член на комитета по планирането на хаджа, каза, че допускането на хора от чужбина в Саудитска Арабия е щяло да създаде всеобщ здравен риск. Две трети от тазгодишните поклонници са чужденци, които вече пребивават в Саудитска Арабия измежду 160-те различни националности, които обикновено са представени на хаджа. Другата трета са саудитски здравни работници и служители на силите за сигурност.

Всички поклонници е трябвало да са на възраст между 20 и 50 години, без терминални заболявания и без симптоми на коронавируса. Всяка година хаджът създава огромно логистично предизвикателство за саудитските власти.

През 2015 г. при масова блъсканица загинаха над 2400 души. Мерките за контрол на тълпата изискват употреба на хиляди камери и служители на силите на реда за координиране на движението на над 2,5 милиона души, които са натъпкани нагъсто по тесните улици и пешеходни пътеки на Мека и Мина. Технологията за лицево разпознаване и други високотехнологични охранителни системи трябва да са достатъчно развити, за да се идентифицират отделните поклонници, които носят почти еднакви бели хавлиени дрехи.

"За нас безопасността е на първо място. Използваме технология, за да гарантираме, че тези услуги и предпазни мерки се осигуряват с най-високи стандарти", каза Ал Мадда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини