Саудитска Арабия се готви за крайно ограничено поклонение в Мека

  • 28 юли 2020 12:38

  • 440
  • 1
Саудитска Арабия се готви за крайно ограничено поклонение в Мека
© getty images

Саудитска Арабия се готви да посрещне утре голямото мюсюлманско поклонение в Мека, но тази година поклонниците са твърде малко заради коронавирусната пандемия - за пръв път в най-новата история.

Само 10 000 саудитци и чужденци, пребиваващи в кралството, са получили разрешение да участват в тазгодишния хадж - един от петте стълба на исляма.

Близо 2,5 милиона поклонници изпълниха голямото поклонение миналата година; както винаги, мнозина бяха дошли от чужбина.

Тази година не е разрешен и достъпът на чуждестранни журналисти - саудитското правителство затегна контрола върху влизането в най-свещения град на исляма.

Рияд: Без чужденци на хаджа!

Броят на заразените с новия коронавирус в цял свят надхвърли в неделя 16 милиона; 260 000 от случаите са открити в Саудитска Арабия.

Поклонници с маски заприиждаха в Мека още през уикенда. Властите съобщиха, че измерват температурата им и ги поставят под карантина.

По нареждане на министерството на поклонничеството пристигащите получават комплекти, съдържащи например стерилизирани парчета чакъл за ритуал, символизиращ убиване с камъни, дезинфектанти, маски, молитвено килимче и ихрам - бяла дреха без шевове, каквато носят участниците в хаджа.

Преди да пристигнат в Мека, поклонниците трябва да минат диагностичен тест, а след хаджа - да бъдат поставени под карантина.

Правителството уверява, че държи в готовност голям брой здравни заведения, мобилни клиники и линейки специално за поклонниците, които трябва да спазват дистанция помежду си.

Наложи се властите да отговарят на цял поток от въпроси, задавани в Туитър от желаещи да се включат в хаджа, отхвърлени от Рияд и оплакващи се понякога от непрозрачен подбор на кандидатите.

Подборът е осъществен въз основа на "здравни фактори", увери в ефира на саудитската телевизия "Ал Арабия" министърът на поклонничеството Мохамед Салех бин Тахер Бентин, според когото процесът е бил прозрачен.

Коронавирусът донесе нови беди на арабите

Местни жители, дошли от 160 страни участваха в организирана от правителството томбола. Сред щастливите избраници е Насер - нигериец, който живее в столицата Рияд, зарадван, че е изтеглил "печеливш билет".

"Чувството е неописуемо", споделя той пред АФП, преди да пристигне в Мека.

Саудитските поклонници са подбрани сред група професионални медици и военни, заразили се с Ковид-19 и впоследствие оздравели, уточни министерството.

Желаещите от други страни кандидатстваха онлайн и правителството увери, че 70 на сто от местата ще бъдат за тях, но не уточни броя на заявките, нито колко от тях са одобрени.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
за

2020.07.28 | 14:18

1
за тия няма ли демокрация, права мрава разни??? да попитаме херо мустафа кага предвиждат да ги демократизират тия ислямски диваци.

Добави коментар

Водещи новини