Иранската полиция арестува 24 души за разпространяване на "паникьорски слухове" за коронавируса в интернет

  • 26 февруари 2020 17:37

  • 936
  • 3
Иранската полиция арестува 24 души за разпространяване на "паникьорски слухове" за коронавируса в интернет
© Getty Images/Guliver (архив)

Иранското полицейско звено за борба с киберпрестъпността арестува 24 души по обвинение, че са разпространявали в интернет "паникьорски слухове" за ситуацията с новия коронавирус в Иран, съобщи агенция ИСНА, цитирана от Франс прес.

От коронавируса в Иран към днешна дата по официални данни на местните власти са починали 19 души от 139 заразени, което е най-големият брой жертви на заболяването след Китай.

"Двадесет и четирима души бяха задържани и предадени на правосъдието, а 118 потребители в интернет бяха разпитани и освободени" с предупреждение, съобщи началникът на полицейското звено за борба с киберпрестъпността Вахид Маджид.

Кувейт потвърди за общо 25 случая на заразени с коронавирус

Арестите са извършени след създаването на специално звено за борба срещу всяващите тревога слухове за разпространението на коронавируса в страната, уточни Маджид. "Полицията следи всички публикации в националното киберпространство", добави той. Маджид заяви, че звеното му ще вземе мерки срещу публикуването на информации, кадри и видеоклипове, които "съдържат слухове или неверни сведения, целящи да смутят обществеността и да увеличат тревогата ѝ".

По-рано днес иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ, че използват новия вирус, за да насаждат страх, след като вчера държавният секретар Майк Помпейо призова Техеран "да каже истината" за епидемията в Иран.

Неправителствената организация "Репортери без граници" обвини Иран, че крие информация за разпространението на коронавируса и репресира журналисти, които публикуват неодобрени от властите информации. "Властите твърдят, че владеят положението, но отказват да съобщят точния брой на заразените и починалите и пречат на журналистите да си вършат работата", заяви организацията.

"На 23 февруари независимият журналист Мохамад Мосаед е бил разпитан от служители на разузнаването на Гвардейците на революцията, след като е публикувал в социалните медии коментари за епидемията", заяви "Репортери без граници", уточнявайки, че журналистът е бил освободен, но страниците му в Туитър и Телеграм са закрити, а телефонът и компютърът му са конфискувани.

Колко смъртоносен е новият коронавирус?

Медийната организация базира изводите си главно на изявлението на депутата от Кум Ахмад Амирабади Фарахани, който в понеделник заяви, че в този град са починали 50 души от вируса. "От една година Ислямската република крие информация за кризи и злополуки - наводнения, обществени протести, унищожаването в полет на украинския боинг. Задържането на информация може да е смъртоносно", заяви ръководителят на иранския офис на "Репортери без граници" Реза Моини, пише БТА.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
936 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ивайло

2020.02.27 | 12:35

3

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

За

2020.02.26 | 18:50

1

пръв път мога да кажа ЕВАЛА на иранците! Тук ако се прави същото, бая списвачи ще лежат! булгариан таймс и подобни, заедно с карбовски са на първо място!

2020.02.26 | 19:06

2

И тук така трябва да стане и първа Незабравка да я арестуват! И после другите червендалести тролове.

Добави коментар

Водещи новини