Колко смъртоносен е новият коронавирус?

  • 26 февруари 2020 13:22

  • 11973
  • 2
Колко смъртоносен е новият коронавирус?
© gettyimages

Учените все още не могат да кажат колко смъртоносен е наистина новият вирус, който се разпространява по света. Още по-мистериозно е, че равнището на смъртност е различно в отделните райони на Китай. С нарастването в други страни на броя на инфекциите с новия вирус, причиняващ COVID-19, дори и ниско равнище на смъртност може да се изразява в множество жертви, а достигането до разбиране защо някои места се справят по-добре от други може да стане от критична важност, пише БТА.

"Първоначално може да имате лоши резултати с това, докато наистина схванете как да го държите под контрол", предупреди вчера д-р Брус Ейлуърд, пратеник на СЗО, ръководил екипа от учени, който току-що се върна от Китай.

Гърция: Първи случай на коронавируса

Какво знаем за смъртността?

В град Ухан в Централен Китай, където за пръв път избухна епидемията от новия коронавирус, починаха между 2 и 4 на сто от пациентите, по данни на СЗО. Но в останалата част от тежко засегнатия Китай смъртността беше удивително по-ниска, 0,7 на сто. Вирусът не се различава по места. Вместо това, невижданата досега болест удари Ухан бързо - преди някой да знае каква е болестта - и претовари здравните заведения.

"Както се случва обикновено в началото на епидемия, първите пациенти вече бяха тежко болни преди да потърсят помощ", каза Ейлуърд.

По времето, когато хората в други части на Китай започваха да се разболяват, властите вече бяха по-способни да откриват по-леките случаи, което означаваше, че имаше повече известни случаи на заразяване за всеки отчетен смъртен случай. И макар че няма конкретно лечение за COVID-19, ранното започване на поддържащо лечение може да помогне.

Лечението срещу малария е ефикасно и срещу новия коронавирус

Китай започна с хоспитализация 15 дни след появата на симптомите, в началото на епидемията, а неотдавна достигна 3 дни. Въпреки това, Ейлуърд изрази недоволство от хората, които казват: "О, смъртността не е толкова лоша, защото има много повече леки случаи". Съжалявам, но същият брой хора, които умираха преди, умират и сега".

А какви са смъртните случаи извън Китай?

До миналата седмица повечето хора, диагностицирани с коронавируса извън Китай, се бяха заразили при пътуване до страната. Хората, които пътуват, обикновено са по-здрави и следователно може да са по-способни да се възстановят, заяви Лорън Зауер, специалист по началото на епидемиите от университета "Джон Хопкинс". И страните започнаха да проверяват връщащите се пътници, откривайки заразите далеч по-рано на места, където системата за здравеопазване още не е претоварена. Сега това се променя, със серия от случаи в Япония, Италия и Иран и нарастването на броя на жертвите извън Китай.

Ейлуърд предупреди, че властите трябва да внимават с "изкуствено завишената" смъртност в началото: някои от тези страни вероятно виждат първо най-тежко болните пациенти и пропускат по-леките случаи, също както беше в Ухан.

МЗ с кратки и полезни съвети срещу коронавируса

Колко е тежка COVID-19 в сравнение с други болести?

Братовчед на този нов вирус причини епидемията от далеч по-смъртоносния Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. и предизвика смъртта на около 10 на сто от пациентите. Грипът е от различно вирусно семейство и някои щамове са по-смъртоносни от други. Средно смъртността при сезонния грип е около 0,1 на сто, каза д-р Антъни Фаучи от американските Национални институти по здравеопазване.

Това е далеч по-ниско от тази, която е изчислена за момента за COVID-19. Но милиони хора по света се разболяват от грип всяка година, което води до годишен брой на смъртните случаи, възлизащ на стотици хиляди.

Кой е изложен на най-голям риск от COVID-19?

По-възрастните хора, особено тези с хронични болести като сърдечносъдови или белодробни заболявания, са изложени на най-голям риск. Сред по-младите смъртните случаи са по-редки, каза Ейлуърд.

Но смъртта на някои млади хора нашумя в медиите, като 34-годишният китайски лекар, който беше порицан от комунистическите власти, че е бил тревога за вируса, от който по-късно почина.

В Китай 80 на сто от пациентите са леко болни, когато биват диагностицирани с вируса, в сравнение с 13 на сто, които са тежко болни. Макар че тези, които са най-болни в началото, са най-изложени на риск от смърт, каза Ейлуърд, част от леко болните след това умират по неизвестни причини. Средно, обаче, хората които карат по-леко болестта се възстановяват за около две седмици, а за тежко болните това може да отнеме от 3 до 6 седмици, казва СЗО.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11973 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.02.26 | 15:17

1

афисаудгфсдифгасп

2020.02.26 | 16:09

2

а сега се избърши!

Добави коментар

Водещи новини