Ирански демонстранти подпалиха британското знаме пред посолството им в Техеран

12 януари 2020 17:09

Ирански демонстранти подпалиха британското знаме пред посолството им в Техеран
© Getty Images/Guliver (архив)
3442 2

Ирански демонстранти подпалиха днес британско знаме пред сградата на британското посолство в Техеран на фона на дипломатическото напрежение с Лондон след краткото задържане на британския посланик в Ислямската република, предаде Франс прес.

"Смърт на Великобритания", "Смърт на САЩ", "Смърт на Израел", скандираха около 200 протестиращи, събрали се пред сградата на посолството. Освен британското знаме протестиращите изгориха и израелското знаме, цитира БТА.

Протести засилват натиска върху Иран след признанието за сваления украински самолет

Същевременно ТАСС съобщава, че по улиците на Техеран са се появили траурни плакати, посветени на катастрофата с украинския самолет, за който Иран призна, че е бил свален погрешка от иранските военни на 8 януари.

На много от плакатите се вижда нарисуван самолет от много човешки сърца на черен фон, на други плакати картата на Иран е нарисувана от много листа на рози. На плакатите се появява и цифрата 176, която напомня за жертвите на катастрофата. На плакатите пише: "Ние всички страдаме" и "Съболезнования на семействата на загиналите". Днес се съобщава за нови протести в два университета в Техеран, предаде ДПА. 

Няколкостотин души участваха в митинги в университетите Шахид Бехешти и Аламех Табатабаи, според иранската агенция ИСНА. По време на протестите беше отдадена и почит на загиналите в самолетната катастрофа. Много от участниците в демонстрациите призоваха отговорните за свалянето на самолета да подадат оставки.

За протести се съобщава и в други части на Техеран. Полицията се е намесила, за да разпръсне демонстрантите, като е използвала и сълзотворен газ, според непотвърдени медийни информации.

Радина Лазарова
3442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
радина лазарова

2020.01.12 | 17:11

1

нищо не ти се разбира. Превода е ужасен .Дете от 5 клас ,ще се справи по добре.

Що бе,

2020.01.12 | 18:28

2

да не си мангасаре, с първи незавършен клас?

Добави коментар

Водещи новини