Рохани с предупреждение към Макрон

Иранският президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август предупреди днес френския си колега Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, че американските интереси в Близкия изток вече са в опасност, след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в Ирак, предаде АФП.

"САЩ трябва да знаят, че техните интереси и тяхната сигурност в региона са в опасност и че те не могат да избегнат последствия от това голямо престъпление", каза Рохани в телефонен разговор с Макрон. Според съобщение на иранското президентство Рохани е допълнил, че американците са допуснали голяма стратегическа грешка, убивайки генерал Касем Солеймани, ръководител на външните операции на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. В съобщението на иранското президентство се допълва, че за Рохани този удар рискува да има обратен ефект от резултатите, на които са се надявали САЩ. "Констатираме, че това престъпление е засилило повече от когато и да е било единството и солидарността на иранския народ, както и на иракския народ, също както и връзките между тези две страни", допълнил Рохани в разговора с Макрон. "Ислямска република Иран не се стреми никога към война и несигурност в региона, но тя няма да се поколебае да защити правата и суверенитета си", е допълнил Рохани пред Макрон. Той е припомнил, че генерал Солеймани е бил лидер в борбата срещу тероризма, срещу джихадистката група Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте иранската нация

Два дни след като Иран обяви, че намалява още повече ангажиментите си пред международната общност във връзка с ядрената си програма, днес Рохани повтори, че Иран е готов да се върне към пълно и цялостно прилагане на споразумението, сключено с неговите чужди партньори, ако те изпълнят техните задължения. В телефонния разговор пък Макрон е призовал Иран да избегне всякакви действия, които могат да влошат напреженията в Близкия изток след убийството на Солеймани, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. Макрон е призовал Техеран бързо да се върне към пълното съблюдаване на ангажиментите си по ядрената сделка.

Иран: Оставаме готови за дискусия със САЩ

Макрон освен това е призовал Рохани за незабавното освобождаване на двама френски учени, задържани в Иран, сред които и френско-иранската антроположка Фариба Аделка, предаде АФП. Аделка беше обвинена в шпионаж, но по-рано днес тези обвинения срещу нея бяха снети, обяви нейният адвокат Саид Дегхан. Аделка обаче продължава да е обвинявана в пропаганда срещу системата и съзаклятничене с оглед накърняване на националната сигурност. В подобно нещо е обвинен и другия французин, задържан в Иран - Ролан Маршал. Същевременно днес Франция официално предупреди френските граждани да не пътуват в Иран заради изключително нестабилната ситуация със сигурността, предаде Ройтерс, като се позова на френското външно министерство.

Коментари

 1. 2020.01.07 | 22:33

  Абе я им хвърлете няколко Минитмана в тия зами на циганьор който единствено може да кеца и да бъде терорист .. изтрепете тия гадини да си одъхне цивилизования свят който има други ценности освен кецането ..!

  1. 2020.01.09 | 14:32

   Примерно да го кецат, нали сега е модерно!!??!!!

  2. 2020.01.08 | 02:26

   ти си в.л.и.к.и.я. п.е.д.е.р.а.с.т.

  3. 2020.01.07 | 22:53

   Аз да го хвърля в на майка ти устенцето

 2. 2020.01.08 | 06:35

  Иран са жертва на онзи народ прокълнат да нямат своя родина.той управлява чрез банките САЩ и Европа

 3. 2020.01.08 | 05:33

  Ей хора, Иран е праБъгария и иранците са прабългари! Иран са велика нация

 4. 2020.01.08 | 00:28

  Иран е нищо .

 5. 2020.01.07 | 22:19

  Много говори без да е необходимо.

  1. 2020.01.07 | 23:32

   ТРОЛ

 6. 2020.01.07 | 23:28

  Иран много скоро ще остане изобщо без ядрена програма. Ако не престанат да се заканват на целия цивилизован свят скоро ще бъдат наврени на кучето еди къде си.

 7. 2020.01.07 | 22:56

  Krum 6izofrenika mai pak qde na boiko huq

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет