Журналист: Ликвидирането на Солеймани беше пряка демонстрация на американска мощ

  • 07 януари 2020 18:49

  • 3260
  • 6
Журналист: Ликвидирането на Солеймани беше пряка демонстрация на американска мощ
© Getty Images/Guliver

"Безпрецедентна е динамиката в Близкия изток, той стана център на световните новини, за съжаление с негативен знак", каза пред БНР международният анализатор проф. Владимир Чуков във връзка със ситуацията след убийството на командващия на елитната иранска бойна част "Ал Кудс" генерал Касем Солеймани. 

Според Чуков е очевидно, че ще има военни удари: "И двете страни - САЩ и Иран - правят своите приготовления за военни действия. Още веднага след убийството на генерала се видя раздвижване в иранските проксита, особено тези, които са в Ирак".

Анализаторът прогнозира, че Иран ще отговори на САЩ, "но въпросът е как ще го направят", уточни той. Чуков изключи възможността ударът да е по граждански цели: "Вероятно иранците ще се опитат да нанесат болезнен удар върху американското присъствие в Близкия изток. Ще се опитат да прогонят американците от региона, но това ми се струва малко пресилено".

Великобритания заяви, че война с Иран само би укрепила екстремистите

По думите на Чуков първоначалната реакция на ЕС във връзка с убийството на ген. Солеймани е била стъписване и разединение: "Германия беше по-остра, Франция беше повече от балансирана, англичаните - балансирани и иносказателни".

Според него европейските партньори на НАТО се приближават до позицията на САЩ, но доминиращо е очакването им за деескалация на напрежението.

"Що се отнася до Русия, трябва да се уточни, че между ген. Касем Солеймани и Владимир Путин имаше лична връзка. Солеймани направи една оферта към президента Путин, на която той не съумя да откаже, за влизането на Русия в Сирия", каза още Владимир Чуков. 

"Ликвидирането на ген. Солеймани беше пряка демонстрация на американска мощ - разузнавателна и военна", каза журналистката Севда Шишманова. Според нея американците нямат намерение да напускат Близкия изток, дори обратно - те ще използват ситуацията, за да върнат цялата си военна мощ и присъствие в този регион.

"Каквито и причини да посочи САЩ за убийството на ген. Солеймани, те ще са обвързани със сигурността на американците в региона на Близкия изток. Президентът Тръмп и Майк Помпейо, и администрацията на САЩ наблягат на това, че в момента са атакувани американските интереси, цели, войници и дипломати в региона и това, което е предприела американската администрация с ликвидирането на генерала, е превенция срещу бъдещи нападения по американски структури в Близкия изток", коментира Шишманова.

13 "сценария за отмъщение" на САЩ обмисля Иран

Тя акцентира на категоричната позиция на външния министър на Иран, заявена в интервю пред Си Ен Ен, че отговорът ще е реципрочен, т.е. военен, "но той заяви, че отговорът ще отиде отвъд това, защото това ще е отговорът на всички тези милиони хора, които са на улиците". Според нея това е по-страшното, защото съществуващата паралелна енергия в света може да задейства различни формирования, които се захранват от усещането за радикализация и за война срещу исляма. 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3260 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Симо

2020.01.07 | 23:32

6

То си е така.САЩ са най- голямата военна сила при това доказано през годините супер успешни.

Обективен

2020.01.07 | 20:55

5

Моля Модераторът да се намеси... Не сме длъжни да четем тази грозна Шльокавица

простотия да шия

2020.01.07 | 20:15

4

На какви езици пишете тук, умници?

IVAN

2020.01.07 | 19:17

1

I[AXNATA DEMOKRACIA IA ZNAEM KOITO NE E BIL TAM NEZNAE AKO NE PODPOMAGASH BOMBI SMIANA NA PRAVITELSTVA KOLONII I SANKCII SEGA DOLARA SE KLATI A BORCHA IM RAZTE BEZ VOINA AGRESORA E NA DANOTO ZAPOCHVA SE A NIE SHTE STRADAME EVROPA BL IZTOK S TEZI PRODAJNI POLITICI NO VECHE SE SABYJDAT OT ZIMEN SAN

2020.01.07 | 19:52

3

Много си зле с информацията приятел.

pleadians moje da ubie vsi4ki amerikanci

2020.01.07 | 19:45

2

taka samo izvanzemnite sa nai dobre
te ne zavisqt ot 4i4ko trump

Добави коментар

Водещи новини