Израелец бе признат за виновен, че е наплюл посланика на Полша при пътен инцидент

  • 30 декември 2019 18:40

  • 1007
  • 3
Израелец бе признат за виновен, че е наплюл посланика на Полша при пътен инцидент
© Getty Images/Guliver (архив)

Израелски гражданин, който призна в съд в Тел Авив, че е наплюл полския посланик в страната във време на обтегнати отношения между двете страни, беше признат за виновен в нападение - престъпление, която може да му коства присъда до 2 г. затвор, предаде Ройтерс.

Съдът отложи произнасянето на присъдата срещу 65-годишния Ерик Ледерман, който съгласно съдебно споразумение бе отърван от допълнително обвинение в криминални заплахи срещу посланик Марек Магиеровски. При инцидента на 14 май, според полицията, Ледерман блъснал кола, возеща Магиеровски, отворил вратата и два пъти го наплюл. Ледерман се извинил, като казал, че колата го засякла, и че не знаел, че в нея е посланикът.

Нетаняху и Путин обсъдиха по телефона Иран и ситуацията в Сирия

Според протокола от днешното съдебно заседание, адвокатът на Ледерман казал, че неговият клиент разбрал, че в колата се вози дипломатически персонал, "но не непременно, че това са самият посланик и неговият шофьор".

Освен това в следствения стадий на процеса стана ясно, че Ледерман е идвал в полското посолство да иска компенсация от Полша за своето семейство, което пострадало от Холокоста, но бил отпратен. Той каза, че служител на посолството си позволил антисемитско отношение по време на посещението му - нещо, което Магиеровски отрича.

Полско-израелските отношения се влошиха тази година заради обвинения, че Варшава толерира възраждането на антисемитски настроения, което тя отрича, и заради несъгласие относно степента на полското участие в нацисткия геноцид срещу евреите, отбелязва Ройтерс.

Ниска активност на вътрешните избори в партия на израелския премиер "Ликуд"

Последвайте канала на

БТА
1007 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.12.30 | 20:04

3

Евреите били жертви. Винаги.

2019.12.30 | 19:52

2

Заслужава награда

2019.12.30 | 19:24

1

Добре е направил

Добави коментар

Водещи новини