Ниска активност на вътрешните избори в партия на израелския премиер "Ликуд"

  • 26 декември 2019 20:22

  • 409
  • 0
   Ниска активност на вътрешните избори в партия на израелския премиер "Ликуд"
© Getty (архив)

Вътрешните избори в израелската дясна партия "Ликуд" ("Съюз") на премиера Бенямин Нетаняху днес преминават под знака на ниската активност, предаде Франс прес.

Избирателните секции отвориха в 9 ч. (и българско време) и ще затворят в 23 ч. Към 18 ч. правото си на вот бяха упражнили 30 процента от имащите право на глас около 116 000 членове на "Ликуд".

Израелският премиер: Ще се откажа от министерските си постове до 1 януари

Израелският премиер и лидер на партията призова своите привърженици да гласуват масово. "Избирателната активност е много ниска, победата на десницата зависи от вас", написа в Туитър 70-годишният Нетаняху.

Лидерският пост в партията е оспорван от 53-годишния Гидеон Саар, бивш министър. Днес е "съдбовен ден" за "Ликуд" и Израел, каза Саар. Той изрази увереност, че може да спечели и страната да поеме "по нов път, който ще ни позволи да формираме силно и стабилно правителство".

Вътрешните избори са своеобразен референдум за Нетаняху, който има проблеми с правосъдието. Победителят ще има тежката задача да поведе "Ликуд" в кампанията за парламентарните избори в Израел през март - третите за по-малко от една година, отбелязва Франс прес.

Резултатите ще станат известни утре рано сутринта.

Кнесетът в Израел окончателно реши да се саморазпусне и насрочи избори за 2 март

Според прогнозите е малко вероятно Саар да успее да победи Нетаняху. Ако бившият министър все пак стане новият лидер на "Ликуд", тогава партията би спечелила по-малко депутатски места, отколкото ако премиерът остане начело, сочат последните проучвания на общественото мнение.

По възгледи Саар е още по-надясно от Нетаняху, особено по палестинския въпрос, отбелязва още Франс прес.

Последвайте канала на

409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини