Москва: В зоната за сигурност край сирийско-турската граница действа сирийското законодателство

Националното законодателство на Сирия ще действа на територията на зоната за сигурност в района на сирийско-турската граница, каза руският заместник-външен министър Сергей Вершинин, цитиран от ТАСС. Той говори днес на пресконференция в Москва, посветена на Деня на ООН.

"Днес в 12 ч. започна изпълнението на меморандума (от Сочи). В него не се посочват никакви времеви параметри по въпроса, което означава, че зоната ще действа без ограничения във времето. Що се отнася до това какви закони трябва да действат в нея, то струва ми се, че на всяка сирийска територия могат да действат само едни закони - националните", подчерта той.

Запитан от ТАСС за германската инициатива за създаване в Северна Сирия на зона за сигурност, контролирана от международни сили, Вершинин отговори, че този въпрос вече не е актуален след решенията от срещата на върха на президентите на Русия и Турция Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и Тайип Ердоган в Сочи вчера.

"Тази инициатива (на Германия) бе лансирана преди срещата на върха в Сочи, преди да бъдат взети решенията, които ние наричаме съдбоносни. Що се отнася до Североизточна Сирия, успяхме да деескалираме едно огнище на напрежение, да набележим пътища за изход от особено трудна ситуация. В този план ние бихме приветствали съображения от приятели и от онези, които искат ситуацията там да бъде стабилизирана, но тук състезания не трябва да има. Главни за нас остават (постигнатите в Сочи) договорености.", каза руският дипломат, цитиран от ТАСС.

Русия настоява да бъде прекратена американската окупация в района на сирийския град Ат Танфа, каза Вершинин на пресконференцията, цитиран от Интерфакс. Той добави, че всяка сирийска територия трябва да се намира под контрола на законното правителство в Дамаск.

"Ние държим да се уважава суверенитетът и териториалната цялост, единството и политическата независимост на Сирия", подчерта дипломатът. Той припомни изказване на руския външен министър Сергей Лавров от началото на този месец, че Вашингтон "фактически е създал своя военна база" в района на Ат Танфа. Според предишни съобщения въпреки изтеглянето на американските войски от североизточна Сирия Вашингтон оставя неголям гарнизон край Ат Танфа в южната част на страната за борба с остатъците на групировката "Ислямска държава".

Подразделения на турската армия са установили военен контролно-пропускателен пункт недалече от сирийския крайграничен град Рас ал Айн, съобщи днес сирийската агенция САНА. Според телевизионния канал "Ал Ихбария" турските военни са издигнали над пункта турското знаме. А според турски медии, цитирани от Асошиейтед прес, турските войски заедно с техните съюзници сред сирийските бунтовници са започнали да обезопасяват град Рас ал Айн. Те използвали тежка техника, за да затрупват тунели, прокопани от изтеглените от там кюрдски сили, и отстранявали изоставени от тях капани и експлозиви.

АП цитира частния телевизионен канал НТВ, излъчил кадри, на които група сирийски бунтовници издигат на покрива на сграда, служила преди за щаб на сирийските кюрдски бойци, знамената на Турция и на сирийската опозиция. Това става след като САЩ обявиха снощи, че сирийските кюрдски сили са завършили изтеглянето си от Рас ал Айн и от други райони, в които Турция нахлу в началото на този месец.

В същото време сирийските правителствени сили прехвърлиха днес допълнителни единици бойна техника - колони от танкове и БТР-и, в провинциите Ракка и Хасака в северна Сирия, съобщи агенция САНА. Целта на армията била да укрепи заетите позиции в тези провинции.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет