Ердоган не желае да се срещне с Пенс, а само с Тръмп

  • 16 октомври 2019 15:39

  • 1539
  • 9
Ердоган не желае да се срещне с Пенс, а само с Тръмп
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва заяви в сряда, че не желае да се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, за да обсъди с него прекратяване на огъня в Сирия. Ердоган е готов да разговаря само с президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

"Няма да говоря с него (Пенс). Когато тук дойде Тръмп, аз ще разговарям с него", заяви турският лидер.

Делегацията на Вашингтон, включваща вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпейо, съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън и специалният пратеник за Сирия Джим Джефри пристига днес в Турция, за да обсъди прекратяване на огъня между турските войски в Северна Сирия и местните кюрдските сили.

Последва обаче известна промяна на тона, като Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва посочи, че ще реши дали да продължи с планираната през следващия месец негова визита в Съединените щати, след като се срещна с американската делегация.

Говорейки пред репортери в парламента, Ердоган заяви, че ще направи преоценка на планираната визита, защото "аргументите, дебатите, разговорите, които се водят в Конгреса по отношение на моята личност, семейството ми и моите приятели министри, представляват голяма проява на неуважение към турското правителство", предаде Ройтерс.

Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския трябва да се срещнат във Вашингтон на 13 ноември. Въпреки по-ранното изказване на турския президент се очаква вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да се срещне с Ердоган в Анкара в четвъртък, за да могат двамата да обсъдят нахлуването на Турция в Северна Сирия.

Отделно Ердоган също така определи като "незаконна и грозна постъпка" решението от вторник на прокурори от САЩ да обвинят турската "Халкбанк" в заобикаляне на американските санкции срещу Иран.

Във вторник американски прокурори обвиниха турския държавен кредитор за участие в многомилиардна схема за избягване на американските санкции срещу Иран. В отговор акциите на "Халкбанк“ (Halkbank) се сринаха с близо 7% по време на търговията в сряда на Истанбулската борса въпреки наложената забрана за къси продажби (продажби на акции, без те да бъдат реално притежавани).

Обвинението стана факт само ден, след като Вашингтон наложи санкции на турски висши представители, повиши тарифите за вноса на турска стомана и спря търговски преговори с Анкара за 100 млрд. долара, за да убеди Турция да спре въоръжената инвазия в Североизточна Сирия.

Според повдигнатите обвинения в американския окръжен съд в Ню Йорк, което допълнително обтяга отношенията между важните съюзници в НАТО, се твърди, че втората по големина държавна банка в Турция е извършила измами, пране на пари и други дейности в нарушение на американските санкции спрямо Иран.

Турската "Халкбанк" заяви в сряда, че повдигнатите от САЩ са част от санкциите, които Вашингтон наложи на Анкара заради военното нахлуване в Сирия и представляват "безпрецедентно законово нарушение", отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
1539 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2019.10.16 | 21:44

8

Ердо, един съвет от мен. Навремето, бай Гошо, Димитров де, го извикаха като теб сега в Москва, и го отровиха. Сега на ред си ти, даже и да откажеш да отидеш. Знаеш в Англия, там разни новичок, ли беше, казачок ли, знам ли, но края ти се вижда. Не разчитай нито на Русия, нито на Америка. Нали знаеш кой назначи Тръм.

Erdo =0

2019.10.17 | 11:53

9

toq bokluk skoro mi miri6e 4e 6te umre
edin den 6te si legne i na drugiq den nqma da stane bog 6te go nakaje

2019.10.16 | 16:04

1

ердоган ще се срещне с кадафи

Степан Бандера

2019.10.16 | 19:50

7

И Садам,Милошевич,впрочем Путин и Ким нищо различно не ги очаква.

Erdo =0

2019.10.16 | 19:06

6

toq e narkoman vijte go kak gleda

ANTIFA

2019.10.16 | 16:12

2

СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА

на

2019.10.16 | 17:48

5

на кой народ?

PATRİYOT

2019.10.16 | 17:17

4

NE KADIRNİ GANYOVTSİ

Българофил

2019.10.16 | 17:05

3

За какъв се мисли този фес??? НИКОЙ ДОСЕГА НЕ Е ОТКАЗВАЛ СРЕЩА С ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА САЩ!!! Ердоган си заминава завинаги, защото смята да рискува икономиката и населението на Турция заради собственото си ЕГО И СТРАХ ОТ СМЪРТТА! Да се гушка с джуджето ПУТЯ!!!

Добави коментар

Водещи новини