Ердоган изключи всякакви преговори с кюрдските сили

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който бе призован от западните страни да прекрати военната си операция в Сирия, изключи днес всякакви преговри с кюрдските сили и поиска те да оставят оръжията и да се изтеглят от турската граница, предаде АФП.

Някои лидери се опитват да водят посредничество. Няма нищо подобно в историята на турската република като да се седне на една маса с терористична организация, заяви Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата партия.

Ние не търсим посредник, нямаме нужда от това, подчерта Ердоган.

Турция предприе миналата седмица военна операция в Североизточна Сирия, насочена срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Заявената цел на операцията е създаване на "зона за сигурност" на дълбочина от около трийсет километра, която да разделя турската граница от зоните, контролирани от СЗН.

Нашето предложение е следното: веднага, тази вечер, всички терористи да оставят оръжията си и оборудването си, да разрушат всичките си укрепления и да се изтеглят от зоната за сигурност, която ние сме определили, заяви турският президент.

Когато това, което ние сме описали, бъде направено от Манбидж до иракската граница, тогава нашата операция "Извор на мира", която е насочена само срещу терористите, ще приключи от само себе си, каза Ердоган.

Изявлението му бе направено на фона на натиска от страна на САЩ, които призовават Турция да прекрати операцията.

Коментари

 1. 2019.10.16 | 22:57

  Тоз път ( разделяй и владей ) не стана затова ЕС и САЩ ревът ли реват .

  1. 2019.10.16 | 23:01

   Червен картон от Турция за САЩ и ЕС как няма да ревът .

 2. 2019.10.16 | 21:16

  Щеш бе Ердо, щеш. Ще се махнеш бе. Ти ли си най-големият ербап бе. Голям го вадиш, но света не спи бе.

 3. 2019.10.16 | 18:49

  правилно решение

 4. 2019.10.16 | 15:04

  Ердоган е радикален мюсулманин и помага на терористите. Задето кюрдите помагаха на ИДИЛ затова сега ги избива. Няма да забравим колко години ИДИЛ И ДАЕШ шетаха по границите му и как той ги поддържаше като купуваше керваните с цистерни които тъчаха като совалки към Турция и обратно.И сега зоната която прави е за защита на радикалните мюсулмани от кюрдите. Щом я направи ИДИЛ пак ще се възроди като феникс от пепелта.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет