Католици празнуват Великден в църквата на Божи гроб в Ерусалим 

  • 21 април 2019 14:07

  • 683
  • 0
Католици празнуват Великден в църквата на Божи гроб в Ерусалим 
© Getty Images/Guliver (архив)

Християнски поклонници се събраха в църквата "Възкресение Христово" в Ерусалим, в която се намира Божи гроб, на католическия Великден - деня, в който се смята, че Христос е възкръснал след разпятието си, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Главният католически свещеник в Светите земи - архиепископ Пиербатиста Пицабала, отслужи великденска литургия точно в онази част на църквата, където се смята, че е станало чудото, и отправи молитва за по-добро бъдеще. 

"В трагичната ситуация, в която живеем, именно тази надежда спасява вярата ни, подложена всеки ден на терзания от големите мащаби на насилието, и наистина изглежда, че злото побеждава. Но именно тази надежда ни кара всеки ден да даваме милостиня, макар и да виждаме, че това е капка в морето. Това е надеждата за един различен свят, според божието сърце, която ни помага да вървим към бъдещето, което за нас остава непредсказуемо", каза архиепископът. 

Християнските поклонения в Ерусалим започнаха още на Разпети петък, когато католици и протестанти изпълниха тесните улички на стария град в Ерусалим. Католическият Разпети петък съвпадна с началото на еврейския празник Пасха, който отдава почит на освобождението на израилтяните от египетско робство. 

Православният Великден е седмица по-късно. Това се дължи на факта, че католици и протестанти спазват по-новия Григориански календар, а православните - Юлианския, обяснява ДПА. 

Константин Тодоров
683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини