Наш лешояд задържан за шпионаж в Йемен

  • 18 април 2019 10:22

  • 8801
  • 8
Наш лешояд задържан за шпионаж в Йемен
© Pixabay

Маркиран в България лешояд стана заложник на армията в Йемен. Историята започва през есента на 2018 година, когато лешоядът тръгва на традиционната си есенна миграция. Прелитайки през Йемен, където се води война, обаче, е уловен от местни хора. След като властите разбират, че има и предавател, белоглавият лешояд, който е защитен вид, е взет в плен.

След дълги дипломатически преговори в крайна сметка е освободен, предава "Дарик".

Лешоядът, обвинен в шпионаж от армията в Йемен, най-вероятно е излюпен някъде в Хърватия, разказва Ивелин Иванов, отговорник за програмата за възстановяване на лешоядите в България. Дивата птица е маркирана в нашата страна, където и е сложен и предавател. Миналата есен, неподозираща какво ѝ предстои, тя се отправя на своята годишна есенна миграция.

„Нашият герой е стигнал до Саудитска Арабия, откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват. Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, защото се оказа, че там умишлено няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме съобщение на пощата със снимки на птицата ни. Тя е със специфични крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя”, разказа Иванов.

Снимките са изпратени от местни жители на Йемен, които решили, че щом някой си е направил труда да маркира птица и да остави контактите си на нея, ще бъде готов да плати и съответния откуп, за да може тя да бъде пусната на свобода. Откуп не е платен, но след като се идентифицира човекът, който го е пленил, перипетиите за лешояда продължават: „Армията конфискува птицата в подозрение, че лешоядът е шпионин, тъй като си мислят, че предавателят е шпионско устройство. След изпратено от нас писмо, получихме съдействие от посолството на Йемен в България. Те успяват да убедят главнокомандващия на армията, където е била птицата, и той се съгласява в началото да върне предавателя, а след това и птицата", каза още Ивелин Иванов.

И така набеденият за шпионин лешояд вече е в зоопарка в Йемен, откъдето предстои отново да бъде пуснат на свобода.

Какво ще се случи с нея след това, няма как да разберем, защото предавателят ѝ вече е върнат в България.

Novini.bg
8801 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Актуална ОФЕРТА!

2019.04.18 | 11:14

2

Ало Йемен,

Пуснете горката птица, тя е безвредна и полезна за екосферата!

В замяна, безвъзмездно, ще ви дадем едни други 240 + 21 в-р-е-д-н-и и б-е-з-п-о-л-е-з-н-и л-е-ш-о-я-д-а, даже и ще ви платим, само и само, да не ги пуснете обратно!

И да знаете само, колко лой ще изцедите от тях, ако не сте гнусливи!

Пише ЛОЙ, не МАС!

2019.04.18 | 14:17

8

Предвидих го!

лойта няма да я вземат

2019.04.18 | 13:02

5

защото, както е известно, в йемен свинско не ядат

2019.04.18 | 13:19

6

Ма не виждам какво се очудвате...Това реално мойеше да е шпионски предавател и не е като да не са правени опити да такъв вид шпионаж,а не виждам и защо нашите "природозащитници" си мислят,че имат право да заловят птицата,да и слагат някви неща по крилете,че и предавател...само за да отчетът дейност и да приберът някви европейски пари!

kolxo

2019.04.18 | 14:14

7

'О'чудва ме, че не си завършил трети клас, но това не ти пречи да знаеш повече от хората с дипломи за висше образование.

!

2019.04.18 | 12:47

4

Йемен е известен с "високите си технологии" и "важните" си хора. Българското разузнаване се провали, за съжаление. Йемен е от "изключителна важност" за него. Аз дори не знаех, че имаме разузнаване, то явно е невъобразимо тайно.

gogo

2019.04.18 | 12:38

3

v koi grad e tova v yemen
4e tam ima voina i zona na kontrol

Справедлив

2019.04.18 | 10:57

1

Горката птица , чудо е че е оцеляла в морето от зверове , наричали се Хора

Добави коментар

Водещи новини