Американски генерал: ИД ще представлява заплаха в Сирия след изтеглянето на САЩ

  • 06 февруари 2019 07:17

  • 357
  • 0
Американски генерал: ИД ще представлява заплаха в Сирия след изтеглянето на САЩ
© gettyimages (архив)

Американският генерал Джоузеф Вотъл предупреди, че групировката "Ислямска държава" ще представлява трайна заплаха след планираното изтегляне на войските на САЩ от Сирия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Вотъл, който оглавява Централното командване на САЩ, каза, че "Ислямска държава" запазва водачи, бойци, помагащи и ресурси, което ще подхрани заплашителна бунтовническа дейност. Изявлението му е поредното предупреждение от настоящи и бивши американски служители за опасността от възраждане на групировката след разпореденото от президента на САЩ Доналд Тръмп изтегляне от Сирия, отбелязва Ройтерс.

"Ние наистина трябва да продължим натиска върху тази мрежа. Ако не го направим, тя е способна да се върне", каза генералът на изслушване пред американския Сенат. По думите му контролираната от "Ислямска държава" територия е намалена до по-малко от 5180 хектара и ще бъде отвоювана от подкрепяните от САЩ сили преди американското изтегляне.

Вотъл заяви, че преговорите между САЩ и талибаните са в доста начален етап и че афганистанското правителство, което досега е изключено от обсъжданията, би трябвало да бъде част от решението. "Бих окачествил фазата, в която се намираме при процеса, като много, много ранна", заяви той.

"Ние ясно признаваме, че те (афганистанското правителство) трябва да бъдат част от решението и трябва да бъдат в преговорните аспекти на това, не можем да го направим от тяхно име", каза генералът. Според него САЩ ще трябва да продължат да подкрепят финансово афганистанските сили за сигурност, дори американските войски да се изтеглят от Афганистан.

Филип Епитропов
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини