Саудитска принцеса стана една от първите шофьорки в историята на страната (видео)

  • 24 юни 2018 14:08

  • 11377
  • 0
Саудитска принцеса стана една от първите шофьорки в историята на страната (видео)
© Туитър

Саудитската принцеса Рим Алуалид бин Талал стана една от първите жени в страната, възползвали се от даденото им от краля право да шофират, като се разходи по улиците на Рияд, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на баща й, принцът милиардер Алуалид бин Талал в Туитър.

"Най-накрая! За пръв път дъщеря ми Рим вози мен и внуците по улиците на Рияд", гласи неговият коментар към двуминутния запис на съвместното пътуване.

 

Племенникът на крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд публикува на официалния си сайт открито писмо, в което подкрепи решението на ръководството да позволи на жените да седнат зад волана. Принц Алуалид бин Талал подчерта, че отмяната на забраната е важна за обществото и икономиката на Саудитска Арабия.

В полунощ, след падането на забраната, хиляди жителки на Саудитска Арабия се качиха за първи път на собствените си автомобили. До днес Саудитска Арабия беше единствената страна в света, където жените нямаха разрешение да шофират и подлежаха на наказание, ако го правят.

На 26 септември миналата година кралят подписа указ, даващ на жените право да получават шофьорски книжки наравно с мъжете. В началото на юни властите започнаха да издават книжките. Освен това беше приет закон, защитаващ правата на шофьорките и целящ да предотврати сексуален тормоз, припомня ТАСС.

Обявеният през септември указ е част от плана за модернизация на страната на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, отбелязва Франс прес, посочвайки, че забраната жените да шофират беше станала символ на подчинения статут на саудитките и беше порицавана по цял свят.

Очаква се до 2020 г. около 3 милиона жени да получат шофьорски книжки и да започнат да кормуват, според консултантската фирма ПрайсуотърхаузКупърс.

Някои от саудитките се учат да карат дори мотоциклети "Харли Дейвидсън" - нещо немислимо преди година. Консерваторите използваха в продължение на десетилетия строга интерпретация на исляма, оправдавайки забраната жените да шофират. Някои от тях заявиха дори, че жените не са достатъчно интелигентни за тази дейност.

Много жени обаче се опасяват, че ще останат мишени на консерваторите в страна, където мъжете имат статут на "настойници" и вземат решения вместо тях. Саудитките трябва да излизат забулени и не могат да пътуват, да учат или да работят без разрешението на съпруга си или на мъж от семейството им. Те не могат и да посещават сами ресторанти.

През 90-те години при първата кампания да се даде на жените право да шофират, тези от тях, които застанаха зад волана в столицата Рияд бяха изложени на сурово порицание и им беше забранено да пътуват в чужбина за една година.

Ултраконсерваторите отдавна предупреждават, че ако жените получат правото да шофират, ще бъдат изложени на сексуален тормоз и може да се стигне до прегрешения, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
11377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини