Фестивал на шоколада в Букурещ

  • 16 юни 2024 12:17

  • 565
  • 0
Фестивал на шоколада в Букурещ
© Freepik

Най-големият фестивал на шоколада се провежда в Букурещ. Третото издание на сладкото събитие под надслов “Chocolate Saga” обединява 30 производители на шоколад от Румъния, 5 международни производители от Полша, Молдова и България и над 30 компании от сродни сфери.

То се провежда в концертната и конферентна зала “Сала Палатулуй” в румънската столица, където точно преди година актьорът Джон Малкович дирижира концерт на Румънския младежки оркестър по време на снимките на филма “Жълтата вратовръзка”. 

Сладолед с вкус на препечен хляб, бонбони от облепиха, шоколад с магданоз, трюфели с хрян, пралини от цвекло или такива с анасон или бира, шоколадови статуетки "Оскар" са само част от изненадите тази година. 

Шоколадовите близалки са по 10 леи (4 лв), шоколадовите дражета с ядки струват между 25 и 35 леи (10-14 лв.), има и шоколадови фигурки за 49 леи (19,6 лв.). Шоколадите с персонализирани послания са 15 леи (6 лв.), подаръчните кутии с бонбони варират от 35 до 197 леи (14-78 лв.). 

“Румъния произвежда 5000 тона шоколад годишно на стойност около 50 милиона евро. Шоколадът, който консумира страната на година, възлиза на 600 милиона евро. Румъния се нарежда на десето място в Европа по консумация на шоколад. Един румънец изяжда около 4,95 кг на година. И въпреки че шоколадовата ни индустрия е новоразвиваща се, печелим едни от най-престижните международни конкурси за шоколад, а пет от шоколатиерите на фестивала са с международни отличия”, споделят за БТА организаторите. 

Така срещам Маринел Бежан от Крайова - най-добрият шоколатиер на Румъния и един от 20-те най-добри шоколатиери в света. Титла, която ще защити в Париж догодина. Завършил е икономика, но от 2010 г. е посветил живота си на сладките неща. 

Колко шоколад е полезно да консумираме?

“Направихме си свой шоколад в Париж. По наша рецепта. Той е уникален за Източна Европа”, разказва неговата помощничка и издава една от тайните - какаовите зърна не се пекат прекомерно.

Дълга опашка от гладни и любопитни посетители се вие и на съседния щанд, където се предлагат пралини, които понижават кръвната захар. Здравословното лакомство съдържа цикория и овесени ядки, но и инулин, естествена съставка от цикория. Доктор прави изследвания на място - преди и след консумация.

Погледите привлича и тортата на шоколатиера Вера Максим. ”Направих я за една седмица. По-малките елементи са по-трудни за работа. Нужно е много търпение, за да лепиш листенце по листенце. Използвах предимно шоколад със 70 процента съдържание на какао, защото е по-устойчив. Не исках много да оцветявам тортата. Затова използвах малко млечен шоколад и карамел. Получи се екзотична градина - вдъхновена от лятото и от Япония. Била съм в страната на изгряващото слънце. Мнохо харесвам японското декоративно изкуство”, споделя за БТА румънката, която се занимава с шоколад от 15 години и е изкарала курсове във Франция.

Красиво декориран е щандът на Михаела Тома, където има гурме продукти от Латвия, Франция, Великобритания, Испания, Гърция. Повечето са опаковани като произведения на изкуството. 

“Хората ги купуват предимно за подаръци. И най-много търсят шоколад”, споделя тя. 

Срещу нея усмихнато момиче ме приканва да се отбия на щанда им. 

“Ние сме магазин, в който ще намерите всичко, от което имате нужда, за да готвите вкъщи. Млечни продукти, сметана, маскарпоне, белгийски шоколад - млечен, черен, бял. Имаме и брашно, и шоколадова украса, декорации от захар. Различни форми за готвене и печене. При нас идват хора, които обичат да готвят у дома, но и имат нужда от малко вдъхновение и малко информация. Аз самата правя чийзкейк с крема сирене, със сметана и използвам една от нашите силиконови форми”, обяснява румънката. 

Шоколадовият фестивал в Букурещ продължава до неделя вечерта. Входният билет е 20 леи (8 лв.), а деца под 10 години влизат безплатно. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини