Повторно гласуване на парламентарните избори в Северна Македония в някои секции

  • 20 май 2024 09:57

  • 274
  • 1
Повторно гласуване на парламентарните избори в Северна Македония в някои секции
© Novini.bg / Canva

Прегласуване в парламентарните избори в Република Северна Македония ще има в седем секции в пета и шеста изборна единица, реши на извънредно заседание Държавната избирателна комисия (ДИК) на страната. Повторното гласуване съгласно с избирателния закон в страната ще бъде на 22 май.

На дълго заседание на 13 май Държавната избирателна комисия в страната разгледа жалби за начина, по който са проведени изборите, подадени от СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и Левица, и взе решение за прегласуване в седем секции заради нарушения в изборното законодателство.

Пред Административния съд от коалицията  "Европейски фронт", ръководена от ДСИ, оспориха всички решения на ДИК за анулиране на гласуването. Според представителите на коалицията останалите партии в координация с коалиция "ВЛЕН" (Заслужава си) чрез Държавната избирателна комисия целят да лишат „Европейски фонт” от един или два депутатски мандата, след като след изборите на 8 май със своите 19 депутатски места коалицията се оказа втора политическа сила в страната. 

В сряда в пети избирателен район в Северна Македония ще се гласува повторно в две секции в Крушево, две в Долнени, една в Струга и една в Охрид, където право на глас имат общо 3521 избиратели. Разликата между СДСМ и ДСИ в тези шест секции е 8 гласа.

В шести избирателен район ще се гласува в секция в с. Желино, където право на глас имат 992 избиратели, а на изборите на 8 май коалиция "ВЛЕН" спечели повече гласове в тази секция, но въпреки това подаде сигнал за нарушения в ДИК. В интервю за Канал 5 след изборите зам.-председателят на ДСИ Буяр Османи посочи, че секциите, в които изборите ще бъдат повторени, са избрани неслучайно и това са места, на които опонентите им от ВЛЕН могат да направят обрат в крайното разпределение на мандатите, „например в родното място на (председателя на БЕСА, част от ВЛЕН) Билал Касами Желино”. По думите на Османи от СДСМ също се надяват да получат още един депутатски мандат в пети избирателен район за сметка на "Европейски фронт".

Напрежението допълнително се увеличи заради преговорите, които председателят на ВМРО-ДПМНЕ, партията-победител на изборите, Християн Мицкоски води с ВЛЕН за съставяне на правителство. В интервюто Буяр Османи заяви, че ако бъде сформирана правителствена коалиция без „Европейския фронт”, "това ще разгневи всички албанци, които разбират, че гласовете им ще бъдат нулирани и които ще изискват допълнителен механизъм за защита“.

На заседанието на Държавната избирателна комисия, на което е взето решението за прегласуване в седемте секции, в които бяха освободени и секционните избирателни комисии, не присъства заместник-председателят на комисията, издигната от ДСИ, Дитмире Шеху, която имаше различно мнение и относно решенията за касиране на изборите в тези секции.

Вие, ако искате Галактическа Слънчева Империя Македония се наричайте, останалият свят си ви знае като Северна Македония

Ден преди решението на Администранивния съд, който отхвърли жалбите на „Европейския фронт”, „в качеството си на министър-председател и отговорен за изборния процес на президентските и парламентарните избори" Талат Джафери направи изявление в сградата на правителството, в което заяви, че е получил „сигнали от участниците в изборния процес за тормоз във връзка с опити за изборно инженерство с извънинституционална, междупартийна договореност за гласуване относно подадените възражения от участниците в изборите”.

 По думите му според сигналите твърденията за изборно инженерство са насочени към промяна на съотношението на депутатите в парламента „чрез политическа сделка”.  

„Доверието в изборите и демократичния процес, приет и приветстван от всички партии и от международната общност, сега е в ръцете на Административния съд и аз приканвам всички институции да действат съгласно закона, без партийни или политически указания от която и да било страна, и да защитават докрай доверието в изборния процес, без да хвърлят петно ​​върху изразената на изборите воля на гражданите”, заяви Талат Джафери.

Няколко от членовете на Държавната избирателна комисия изразиха загриженост относно „изявленията на политически партии и заемащи висши държавни длъжности, които се отнасят до работата на ДИК по разглеждане на възраженията срещу парламентарните избори”.

„Информираме, че освен лично унизени и обидени, и като членове на най-висшата институция за организиране и провеждане на изборите, сме изложени и на неоснователен и неуместен публичен политически натиск и заплахи за наказателна отговорност поради взетите решения от ДИК” се казва в съобщението, в което се уточнява и че ръководителят на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите Джилиан Стърк е била информирана за всичко, предава БТА.

От село Разловци в неделя председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че след повторното гласуване в пети изборен район очаква партията му да спечели още едно депутатско място. Преди дни Мицкоски заяви, че партията му има осигурено обикновено мнозинство от 61 депутати в парламента, като освен 58-те депутати на ВМРО-ДПМНЕ към парламентарната група ще се присъединят и депутати, избрани от други партии и коалиции. Ако след предстоящото прегласуване ВМРО-ДПМНЕ получи още едно депутатско място, тя ще разполага с 62 депутати, преди още да бъдат приключени преговорите за ново правителство с ВЛЕН. 

Държавната избирателна комисия е готова за повторното гласуване в седемте избирателни секции, което ще се проведе на 22 май. Изборните материали ще бъдат доставени в понеделник, а ДИК има готовност за организацията и гладкото протичане на изборите, заявява Държавната избирателна комисия, цитирана от медиите в Северна Македония. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:55

1
❤️ Г­о­­р­­­е­­щ­и­­­ ­­м­­о­­м­­и­ч­­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­­о­­ч­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­1­8­­­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини