Вие, ако искате Галактическа Слънчева Империя Македония се наричайте, останалият свят си ви знае като Северна Македония

  • 15 май 2024 17:06

  • 38182
  • 0
Вие, ако искате Галактическа Слънчева Империя Македония се наричайте, останалият свят си ви знае като Северна Македония
© Pixabay/Facebook/Novini.bg

„Фукането е идеята на глупака за слава“ 
~ Брус Лий 

 

Ще е жалко, ако Македония се окаже „малкото камъче“ от поговорката, дето обръща колата. Регионът, въпреки турбулентното си минало, може да се похвали с нелоша стабилност – поне от гледна точка на конфликтите. 

Но руските сили не са инвестирали толкова пари и кадри, за да търпят мир, където им трябват дрязги. Затова са активирани всички агенти и от двете страни на границата. Но, докато българските им подизпълнители са длъжни да се съобразяват с това, че все пак са в ЕС и че има външно следене на поведението им (а и повечето са „частници“, които бозаят еврофондове, та внимават повече), то македонските са напълно разпасани. И там се лее едно надбягване с югославския вятър, та знае ли се.

Смешно е хем да ни обиждат на раса, хем да ни наричат фашисти, но това не е единствената ирония в поведението им, която не забелязват. Викат ни татари, но и фашисти едновременно. Ходи ги разбери. 

Аз не съм чул за нападения над македонци в България, но обратният сценарий е често срещан в последно време. 

Пък… ние татарите – първи ги признахме за държава. 

Ама толкова поколения сталинска, титовска, югославска пропаганда са направили от някогашните българи… българомразци. Това само на комунистите е в състояние главата им да го роди. Такива извращения са тяхна запазена марка. Ама сега българските им „леви“ наследници първи патриоти се пишат и (като няма с какво друго от торбата с лъжите) все с „Македонския въпрос“ се занимават и питат „защо се е стигнало до това?“. Защото дядовците ви, начело с гошо тарабата, подариха тая част от България на Югославия, затова. И дори помагали, заклеймявайки българите, като „великобългарски шовинисти“, ако дръзвали да питат защо дават Македония на Югославия. Още по вапцарово време са почнали да се пишат „македонци“ от оня край комунистите, като под „македонци“ имали предвид „небългари“. 

И сега ДС агентите продължават да си пишат с другарчетата от македонския клон и да се разбират как по-добре да дирижират омразата. 

В други новини…

Новоизбраният президент у съседите – Гордана Силяновска-Давкова – реши да бъде особено оригинална, като не използва думите „република“ и „Северна“, наричайки държавата си. 

Не знам защо се сещам за Брус Лий и неговия цитат: „Фукането е идеята на глупака за слава“. Просто ми хрумна ей така – несвързано с нищо. 

Не знам как да се обърна към вас, щото знам, че вие бугарски не разумете, пък аз сръбски не знам…

Мà все пак да ви кажа: вие, ако искате Галактическа Слънчева Империя Македония се наричайте, останалият свят си ви знае като Северна Македония. А колкото до „българския диктат“, дето го сънувате… аз пак бях забравил, че съществувате; и не мога да се сетя за някой тук, дето да мисли много за вас. Диктатът явно го правим неволно някак си… сигурно ходим насън. 

Президентството на РСМ: Силяновска има правото да използва името "Македония" като акт на самоопределение

Това вдигане на много шум за нищо си ми звучи като руска частушка за вдигане на настроението; като продавач на царевица на плажа, на който не му обръщат внимание и не може да си продаде царевицата; като малко дете, което иска шоколад; като игнорирано гадже, дето ти пише, за да ти каже, че ВЪОБЩЕ не мисли за тебе. 

Елементарен кремълски номер за вдигане на напрежението. 

Дразненето създава нежелание у съседите за диалог; това води и по-драстични мерки, като вето например; което води до отдалечаване на Северна Македония от ЕС и създаване на кратковременен вакуум. В геополитическите взаимоотношения вакуумът е много кратък. Там планира да се намести кремъл. В смисъл – да се намести по-добре, щото той и сега си е наместен там. 

Както казах, аз бях забравил, че съществувате. И това не е непременно нещо лошо; говори не само за липса на интерес у мене, но и за липса на конфликт, който да ме подсеща за вас. 

Липса на конфликт = мир и спокойствие = просперитет на региона. Руснята не харесва това. 

Гордана може и да не иска българите да са признати в Македония, но държи „македонците“ в Пиринска Македония да бъдат признати за малцинство. Страшно е, че не вижда иронията в думите си.

Разбира, че нашата Македония е Пиринска, но вижда „македонски“ малцинства там. И „не разбира“ защо нейната „Македония“ е Северна. И се прави, че не ѝ пука какво мислят българите и гърците по въпроса. 

Ако ще си играем на „Студена война“, очевидно имаме вече кастинг за Сталин и Тито – единият е вече в кремъл, другата тъкмо се инсталира в Скопие. 

Опозицията у съседите също си играе с антибългарската карта, модерно е. А за признаването на „македонците“ в Пиринска Македония между другото нашите политици са особено мълчаливи.

Подозирам, че и на тях Македония не им е особено интересна, ама докато на нас не ни е работа да се занимаваме с нея, на тях им е. Стига се сещаха само покрай избори (които се задават, та подозирам, че сега ще се юрнат да се правят на мъже по Македонския въпрос). 

Във вечерта след изборите – оказва се – на сцената, където празнували победата на Гордана, се качил да празнува с победителите и… Ламбе Алабаковски. Кой беше тоя ли? Подпалвачът на българския културен клуб в Битоля. Повече от ясен знак, че „новата“ власт ще води политика на заяждане с българите. Защо? Защото хем е модерно, хем е поръчано от кремъл. 

„Големи“ политици, голямо нещо…

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
38182 0

Свързани новини

Водещи новини