25 лебеда са умрели от птичи грип в Босна и Херцеговина

  • 10 февруари 2024 14:18

  • 300
  • 1
25 лебеда са умрели от птичи грип в Босна и Херцеговина
© Pixabay

Директорът на Ветеринарната служба на Босна и Херцеговина Саша Бошкович съобщи днес, че са въведени мерки срещу птичия грип, след като ловци откриха 25 мъртви лебеда в района на Градишка и Сърбац, в северната част на Република Сръбска, предаде Танюг.

"Профилактиката е най-доброто лекарство. Всички ветеринарно-санитарни мерки, предписани в наредбите, трябва да бъдат изпълнени и тогава възможността за възникване на някакво инфекциозно заболяване е сведена до минимум", каза Бошкович за РТРС.

В четвъртък заместник-министърът, отговарящ за ветеринарната медицина на Република Сръбска, Негослав Лукич потвърди, че е потвърдено наличието на птичи грип в тази област на Босна и Херцеговина, както и че са предприети определени мерки за контрол на това заболяване в застрашената зона на Градишка и Сърбац.

Около 140 000 птици са убити в Чехия заради птичи грип

По думите му почти всички ферми са въвели високи стандарти по отношение на безопасността на животните и допълни, че при положение, че става дума за заболяване в популацията на дивите птици, износът на птиче месо за Европейския съюз не е застрашен, както и вътрешният трафик.

Това е опасно заболяване за поминъка, така че всяко подозрително събитие трябва да се докладва на ветеринарните служители, предупреди Бошкович и добави, че няма място за паника в Република Сръбска, защото се вземат мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

Бошкович подчерта, че има редки случаи на предаване на болестта от птици на хора. През последните шест месеца птичи грип при диви птици е регистриран в повечето европейски страни, но също така и в съседните страни - Сърбия, Хърватия, Словения и Унгария. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.10 | 16:21

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини